Заплијењена имовина Шарићевог сарадника Ћопића

Бањoлучки Окружни суд донио је рjешење о блокади новоутврђене имовине Зорана Ћопића, једног од сарадника нарко-боса Дарка Шарића, којме је раније привремено заплијењен дио имовине вриједне више од 20 милиона марака. На основу тог рјешења забрањује се располагање и продаја имовине предузећа „Агрокоп” из Бање Луке и Шећеране из Бијељине, која су у Ћопићевом власништву. […]

четвртак, мај 12, 2011 / 11:52

Бањoлучки Окружни суд донио је рjешење о блокади новоутврђене имовине Зорана Ћопића, једног од сарадника нарко-боса Дарка Шарића, којме је раније привремено заплијењен дио имовине вриједне више од 20 милиона марака.

На основу тог рјешења забрањује се располагање и продаја имовине предузећа „Агрокоп” из Бање Луке и Шећеране из Бијељине, која су у Ћопићевом власништву.

Извор близак истрази рекао је „Гласу Српске” да је блокирано земљиште предузећа „Агрокоп” у Лакташима и пословне зграде површине неколико стотина квадрата и више од 3.000 метара квадратних земљишта у Бијељини.

Истим рјешењем, према том извору, забрањено је и располагање са шест камиона и четири путничка возила. Ради се о имовини вриједној око милион марака.

Забрана остаје на снази до окончања финансијске истраге против Ћопића. Уколико финансијска истрага покаже да је Ћопић ту имовину стекао кривичним дјелом, она ће му бити трајно одузета и предата на располагање Агенцији за управљање нелегално стеченом имовином РС.

МУП РС завршио је финансијску истрагу против Ћопића по захтјеву Специјалног тужилаштва Србије за организовани криминал, на основу које му је прошог мјесеца у Српској блокирана имовина вриједна више од 20 милиона марака.

Ћопић је најближи сарадник одбјеглог нарко-боса Дарка Шарића.

Полиција Републике Српске ухапсила је Ћопића 26. априла у Бањој Луци и блокирала његове фирме, новац и авион због сумње да је управо путем куповине Фабрике шећера опрао 14 милиона марака за Шарића.

Слатки гријех са бијељинском шећераном

Након пропалог тендера из 2006. године, када ниједан потенцијални инвеститор није доставио понуду за куповину Бијељинске шећеране, средином 2007. године отворен је стечајни поступак, у којем је интерес за покретање производње, кроз реорганизацију стечајног дужника, бијељинске шећеране, исказало неколико предузећа, и то аустријских, словеначких, српских и мађарских прехрамбених произвођача.

Коначно, октобра 2009. године, усвојен је план реорганизације стечајног дужника, и одлучено је, уз амин Владе РС, да стратешки партнер постане бањалучко предузеће „Агрокоп“ експорт импорт, које би откупило дуговања шећеране и покренуло производњу. Током 2010. године, шећерана је запослила 220 радника, стратешки партнер уложио око 10 милиона КМ, а почетак производње су свечано отворили тадашњи министар Радивоје Братић и начелник Бијељине Мићо Мићић почетком октобра 2010. године.

Представник „Агрокопа“ да је том приликом изјавио да је стечај у бијељинској шећерани једини стечајни поступак у којем ће сви повјериоци до посљедњег бити исплаћени и једини у којем ће они исплаћени повјериоци бити и акционари у вриједности од 30%. Након завршеног стечаја, нови власник је морао да региструје нову структуру капитала шећеране, којим би се и дефинитивно законски озваничило да „Агрокоп“ посједује већински пакет акција.

Чије су паре?

-Међутим, никад се до краја није сазнало чијим парама су заиста плаћена дуговања шећеране и гдје је стао поступак уписа промјене структуре капитала у регистар емитената Комисије за ХОВ РС?

Уколико Тужилаштво у овом случају успије да докаже кривицу, случај бијељинске шећеране би могао (и морао) послужити као лакмус тест како ријешити многе сличне случајеве (Фабрика дувана Бања Лука, Фруктона Бања Лука, Метал Бања Лука).

Поред тога, видимо да је Тужилаштво и Окружни суд дало примат рјешавању кривичне пријаве (што је свакако позитивно), те истовременом заустављању свих других правних радњи које је предузеће покренуло (упис промјене структуре капитала у регистар емитената) – каже еконимиста Синиша Божић, који је заступао ситне акционаре у више спорних приватизација у Српској.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор