Замјеник Јеринић прозива Хрватску да крши Дејтонски споразум

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић рекао је да је Дејтонски мировни споразум прецизно прописао максималну количину наоружања за све земље у региону и да Хрватска не може и не смије набављати више од онога што је прописано. "Хрватска би у супротном прекршила тај мировни уговор. Нисам упознат са којим количинама они тренутно располажу, али […]

петак, јануар 15, 2016 / 09:34

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић рекао је да је Дејтонски мировни споразум прецизно прописао максималну количину наоружања за све земље у региону и да Хрватска не може и не смије набављати више од онога што је прописано.

"Хрватска би у супротном прекршила тај мировни уговор. Нисам упознат са којим количинама они тренутно располажу, али зацртани баланс не би смио бити нарушен", рекао је Јеринић.

Он је за "Прес Република Српска" оцијенио да је у овом случају више ријеч о "препуцавањима Хрватске и Србије", додајући да ни једна од економија тих земаља није толико развијена да би себи могла да приушти овакву врсту наоружања.

Члан Комисије Парламентарне скупштине БиХ за одбрану и безбједност Душанка Мајкић сматра да је набавка наоружања у региону још само на "вербалном нивоу", те да се води очигледна борба због војног лидерства на Балкану и "игра нерава" у којој своју улогу имају НАТО и Русија.

Намјеру Хрватске да набави балистичке ракете званичници Србије су оцијенили недобросусједским потезом, који не води ка помирењу у региону.Оставите одговор