Заказали 8. јун: Младићева одбрана тражи одлагање изрицања пресуде да би били лично присутни

Одбрана генерала Ратка Младића затражила је одгађање изрицања пресуде до тренутка када би оба браниоца могла да буду лично присутна у судници, заједно са својим клијентом.

уторак, мај 25, 2021 / 20:41

"Под овим непредвиђеним, несрећним и екстремним околностима, одбрана Ратка Младића с поштовањем захтијева од Жалбеног вијећа да стопира рочиште изрицања пресуде и да исто одгоди до тренутка када би оба браниоца могла лично присуствовати суду са клијентом", наводи се у захтјеву који је потписао бранилац Бранко Лукић.

Механизам за кривичне судове у Хагу саопштио је раније да је изрицање правоснажне пресуде заказано за 8. јун.

Стране у спору морале су до данас да обавијесте Механизам о томе да ли ће се неко од бранилаца или сам Младић опредијелити да учествују на рочишту путем видео конференције.

"Ратко Младић је одмах након одређивања датума изрицања пресуде рекао да се противи свакој врсти видео линка и инсистира да буде присутан лично у судници у пратњи оба своја браниоца Бранка Лукића и Драгана Иветића", наводи се у захтјеву.

Одбрана подсјећа и понавља оно што је наведено у пријави од 24. маја 2021. године у којој обавјештава Жалбено веће и Секретаријат о недоступности Драгана Иветића, који нажалост неће моћи да учествује на заказаном изрицању пресуде, због хитне хоспитализације и континуираног лијечења, чиме се спречава његово учешће у било ком облику.

"Поред тога, ментална способност господина Младића да смислено учествује у поступку и даље остаје непровјерена и потенцијално је утврђено да негативно утиче на интегритет поступка", наводи се у захтјеву.Оставите одговор