Закарпатски Мађари прваци Свјетског првенства непризнатих земаља

Селекција Карпатаље, како Мађари називају подручје у Украјини нама познатије као Закарпатје, славила је у финалу Свјетског купа у организацији Конифе.

субота, јун 9, 2018 / 21:50

Закарпатје је у финалу након једанаестераца савладало Сјевени Кипар са 3:2, а током игре није било голова. Треће мјесто заузео је "европски првак” Паданија (регија на сјеверу Италије) побиједивши у борби за треће мјесто Секеље (румунске Мађаре). Паданију је у полуфиналу избацио Сјеверни Кипар, што је била освета за пораз у финалу Конифа европског првенства, играног на Сјеверном Кипру.

Првенство је играно у Лондону, а домаћин је била селекција Барава, која представља сомалијску дијаспору у Енглеској. Играло је 16 екипа, међу којима су Пенџаб, Тибет, Абхазија, Каскадија (регија са западне обале САД и Канаде), селекција тамилске дијаспоре, Западна Јерменија, острво Ман… Побједник првенства из 2016. Абхазија, није успјела да прође групну фазу.

Конифа је федерација која окупља селекције изван ФИФА, те је по трећи пут организовала свјетско првенство, на којем учествују селекције непризнатих држава, репрезентације разних регија или народа у расијању.

Може се рећи да се систем такмичења устабилио, утврђен је систем квалификација, а само двије селекције су одустале од избореног такмичења. Управо је Закарпатје на такмичење ушло по позиву, замијенивши Фелвидек (словачке Мађаре).Оставите одговор