Заев најавио референдум о имену, па у НАТО

Премијер БЈРМ Зоран Заев очекује да ће у јуну бити ријешен цетврт вијека дуг спор са Грчком око имена Македоније, како би већ на самиту НАТО, 11. и 12. јула био активиран позив за чланство те државе у Алијанси.

петак, фебруар 2, 2018 / 18:46

У изјави за бугарску ТВ Нова, Заев је рекао да ће о могућем рјешењу новог имена Македоније бити одлучивано на референдуму.

– Референдум би требало да буде додатна гаранција за наше пријатеље из Републике Грчке јер ће то дефинитивно уклонити све сумње, а грађани ће одлучити. Увјерен сам да су Македонци спремни за то. Ми смо још у преговорима и надам се да ће рјешење очувати достојанство грађана Грчке и Републике Македоније – рекао је Заев.

Он додаје да "заједно са јужним сусједима, Грчком, покушавају да отворе унутрашњу дебату и пронађу рјешење прихватљиво за обе стране".

– Надам се да ћемо доћи до рјешења које ће бити прихватљиво за обе стране, јер на крају то рјешење мора да сачува достојанство и идентитет обе земље. Само на тај начин је могуће изградити пријатељство које мора бити на трајним и одрживим основама. Морамо бити паметни и мудри и што прије пронађемо рјешење, бићемо у стању да се осветимо таквој перспективи – закључио је Заев.

Заев је то рекао након четвородневног боравка у Атини и Скопљу посредника у преговорима о имену Метјуа Нимица, која је окончана јуче.

Током та четири дана Нимиц је разговарао са највишим државним званичницима и представницима политичких партија из опозиције двеју земаља, а на столу је био пакет приједлога за ново име Македоније, утврђен током оследње рунде преговора које је посредник УН имао 17. јануара у Њујорку са шефовима дипломатија Грчке и Македоније. Последњи приједлог који се појавио у медијима био је Горњомакедонија (спојено).1 КОМЕНТАР

  1. Заев може добити име државе само уз сагласност Грчке којој такође припада топоним Македонија.
    То је цивилизацијски и европски принцип.

    Исти случај је и са босанским језиком.

    Топоним Босна припада и другима и ти други требају дати сагласност Бошњацима за тај назив језика јер је то у складу са цивилизацијским и европским принципима.

Оставите одговор