За агенције у РС одвојени милиони

У буџету РС за 2011. годину предвиђени су милиони за различите агенције и дирекције, од којих неке чак немају ни регистрован број телефона. Агенција за пружање стручних услуга у пољопривреди је буџетом добила 704.000 марака, од чега 608.000 отпада на плате. Информацију о томе на шта они троше новац нисмо могли добити, јер "Телеком Српске" […]

четвртак, фебруар 17, 2011 / 08:38

У буџету РС за 2011. годину предвиђени су милиони за различите агенције и дирекције, од којих неке чак немају ни регистрован број телефона.

Агенција за пружање стручних услуга у пољопривреди је буџетом добила 704.000 марака, од чега 608.000 отпада на плате. Информацију о томе на шта они троше новац нисмо могли добити, јер "Телеком Српске" нема регистровану ту агенцију.

"Под овим именом у нашој евиденцији коју имамо није регистрована та агенција", рекао је оператер.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредника РС, каже да им представници из регионалних канцеларија држе зимска предавања о пољопривреди.

"Није да нам та предавања не користе, нама би било пуно корисније да дођу на њиве и да нам пруже конкретне савјете као што је то свуда у свијету. Тешко се може овако нешто урадити", каже Усорац.

Републичка дирекција за обнову и изградњу је добила 602.000 марака, од чега 561.000 отпада на плате. На телефонски упит, на број који смо добили у "Телекому Српске", 247-422, да нам објасне за шта су потрошили средства и шта планирају урадити током године, јавила нам се особа која је рекла да није компетентна да одговори.

"Ја овдје само чистим. Тамо има још људи, али ја не знам који им је број, а не могу тамо ићи. Пробајте пронаћи неки други број", рекла је она.

Републичка дирекција за цивилну ваздушну пловидбу од 1,6 милиона марака које је добила, 1,4 милион ће потрошити на плате.

Већину новаца на плате ће потрошити и Гендер центар, који је из буџета добио 387.000 марака, од чега 300.000 отпада на лична примања.

Академија наука РС је од добијених 1,4 милиона марака 953.000 намијенила на плате. За путовања планирају потрошити 66.000 марака, а за "стручне услуге" 47.000 марака.

Републички хидрометеоролошки завод добио је 1,1 милион марака, а око милион марака је намијењено за плате.

Зоран Божовић, директор те институције, која се бави метеорологијом и сеизмологијом, каже да им средства која добију једва покрију трошкове плата за 63 запослена радника.

"Што се тиче средстава за куповину опреме, возила и слично Завод нема ниједног јединог фенинга. Средства која имамо су недовољна да би Завод могао испуњавати задатке прописане законима", рекао је он.

Агенција за узгој и селекцију у сточарству ће добити 867.000 марака, од чега 781.000 отпада на плате.

Занимљиво је да ће Агенција за шуме од 6,3 милиона марака чак шест милиона издвојити за ставку "субвенције нефинансијским субјектима у области шумарства". Иако смо покушали, нисмо успјели сазнати на шта се конкретно ова ставка односи. Дивна Матановић, начелник Одјељења за финансијско рачуноводствене послове Агенције за шуме, рекла нам је да није овлаштена да даје било какве информације и упутила нас је на Службу за информисање Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. С обзиром на то да је портпарол Министарства био оправдано одсутан, назвали смо директора Срђана Љубојевића. На молбу да нам само начелно каже на шта се тих шест милиона односи, рекао је да је на важном састанку.

"Немам времена, на састанку сам, не могу разговарати", рекао је он, након што је чуо шта га желимо питати.

Занимљиво је да ће Универзитет у Бањалуци од 30 милиона, колико ће добити, чак 29 милиона потрошити на плате, а Универзитет у Источном Сарајеву ће од 22,5 милиона на плате потрошити 20 милиона.

Једна од најинтересантнијих расходовних ставки буџета односи се на "стручне услуге". На тој ставци је у буџету намијењено 17 милиона марака.

На примјер, Министарство финансија ће за стручне услуге издвојити 1,2 милиона марака, Окружно тужилаштво Бањалука 184.000, Окружни суд Бањалука 256.000, Специјално тужилаштво 122.000.

Занимљив је податак да ће Републичка управа за игре на срећу стручне услуге платити 200.000 марака. Ова установа из буџета ће добити нешто мање од милион марака, од чега се половина односи на плате. Остатак ће бити утрошен на службена путовања, расходе на основу коришћења робе и услуга, режијски материјал и слично.

Александар Џомбић, предсједник Владе РС, је рекао да Влада улаже максималне напоре да направи што је могуће веће уштеде на свим ставкама.

"У протекле двије године направили смо велике уштеде и прилично су исцрпљене могућности за нове уштеде. Задатак је Министарства финансија и ресора који ради буџет да изанализирају стање и ако буде било могућности за уштедама током ове године, сигурно ће то направити", рекао је Џомбић.

Неколико агенција, завода и институција на буџету

Агенција за државну управу: 614.000

Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа: милион

Републички секретаријат за вјере: 2.400.000

Агенција за пружање стручних услуга у пољопривреди: 700.000

Специјално и умјетничко образовање: 8.900.000

Републичка дирекција за цивилну ваздушну пловидбу РС: 1.600.000

Агенција за узгој и селекцију у сточарству: 870.000

Републичка дирекција за обнову и изградњу: 600.000

Републички девизни инспекторат: 440.000

Центар за пружање бесплатне правне помоћи: 1.300.000

Агенција за управљање одузетом имовином: 900.000

Републички завод за геолошка истраживања: 685.000

Укупна домаћа буџетска потрошња: 1.354.800.000

Чеко: Испитаћемо све ставке буџета

Бошко Чеко, главни ревизор РС, рекао је да нису упознати са ставкама у буџету за 2011. годину, али да ће то испитати када буду обављали ревизију.

Чеко каже да се из буџета не види на шта се, на примјер, 17 милиона марака за стручне услуге односи, те да то утврђују детаљном ревизијом коју они спроводе.

"Кад будемо радили ревизију ми ћемо детаљно погледати на шта се то све односи. Иначе, кад вршимо ревизију тражимо рачуне и из њих прецизно видимо ко је и какве услуге наплаћивао и по којим цијенама", каже Чеко.

Он је рекао да на основу ранијих ревизија претпоставља да се стручне услуге односе на услуге из области рачуноводства, ревизија, стручних процјена и студијаОставите одговор