Ливне: Чекићево излагање је фашистички напад на Србе

Специјални изасланик Свјетског јеврејског конгреса Арие Ливне оцијенио је да недавни атак историчара Смаила Чекића на српско национално биће представља "фашистички напад на један народ". О Чекићевом излагању у Бошњачком институту гдје је као носиоце "фашизма" означио "угледне српске интелектуалце, укључујући и вођство СПЦ", Ливне је истакао да је такав напад на српски народ и […]

четвртак, 17 фебруара, 2011 / 08:29

Специјални изасланик Свјетског јеврејског конгреса Арие Ливне оцијенио је да недавни атак историчара Смаила Чекића на српско национално биће представља "фашистички напад на један народ".

О Чекићевом излагању у Бошњачком институту гдје је као носиоце "фашизма" означио "угледне српске интелектуалце, укључујући и вођство СПЦ", Ливне је истакао да је такав напад на српски народ и његову религију чист безобразлук.

"Сматрам да је цело Чекићево излагање управо најобичнији фашистички напад на српство. То је најнижи напад на све историјске и друге вредности у које српски народ верује. Само се питам једну ствар, како да два народа живе заједно у једној земљи, у једној држави, под таквим околностима", рекао је Ливне, који је и шеф Представништва РС у Израелу.

Он је за "Глас Српске" изјавио да је овдје ријеч о најобичнијој мржњи коју, како каже, не разумије, јер, иако је као Јевреј изгубио цијелу породицу током Другог свјетског рата, не осјећа никакву мржњу према Нијемцима. Њемачка је била нацистичка држава, али ови који данас живе нису криви за оно што се онда десило, додао је он.

Ливне је подсјетио да се српски народ у два свјетска рата борио на страни свјетских демократија, на страни савезника Америке, Русије, Француске, Енглеске, и истакао да не треба посебно тражити аргументе и доказивати да је српски народ антифашистички.

Он је нагласио да се, када човјек прочита Чекићево излагање, и поред онога што емитује политички магазин ФТВ-а "60 минута", намеће питање како могу да живе два народа заједно кад један тако мисли о другом. Он је додао да овакви напади не могу да воде добру, јер "Срби мора да реагују на такво нешто, а то реаговање не може бити пријатно".

На Чекићеву тврдњу да су "Срби геноцидни фашисти", Ливне је рекао да је геноцидан народ тај гдје државно руководство одлуком одреди да се други народ треба истријебити, као што су то Нијемци учинили над јеврејским народом, или као што су Хрвати то урадили по налогу своје владе у усташкој Хрватској над српским, јеврејским и ромским народом.

"То је геноцид. Нема никакве сумње да је у свим ратовима, па тако и у ратовима где су Срби учествовали, било ратних злочина. Нажалост, то се изгледа не да избећи. Такви су сви људи, али тврдити да је српски народ фашистички и нацистички, е на то се мора одговорити", нагласио је Ливне.

Чекић је на скупу у Сарајеву, између осталог, рекао да су "Срби геноцидни фашисти", да је "српски фашизам масовног карактера захваљујући српској интелектуалној, свјетовној и духовној, као и политичкој елити", те да је "српска фашистичка идеологија доказана током освајачких ратова у 19. и 20. вијеку".Оставите одговор