Вујановић код Карзаија

КАБУЛ, ПОДГОРИЦА – Црногорски предсједник Филип Вујановић очекује да ће иницијатива земаља чланица Америчко-јадранске повеље (А5) о формирању заједничке јединице инструктора у мисији ИСАФ у Авганистану ускоро бити реализована. Вујановић борави у Авганистану гдје је разговарао са предсједником те државе Хамидом Карзаием, командантом мисије ИСАФ-а у Кабулу генералом Давид Петреусом и замјеником високог цивилног представника […]

субота, април 2, 2011 / 19:30

КАБУЛ, ПОДГОРИЦА – Црногорски предсједник Филип Вујановић очекује да ће иницијатива земаља чланица Америчко-јадранске повеље (А5) о формирању заједничке јединице инструктора у мисији ИСАФ у Авганистану ускоро бити реализована.

Вујановић борави у Авганистану гдје је разговарао са предсједником те државе Хамидом Карзаием, командантом мисије ИСАФ-а у Кабулу генералом Давид Петреусом и замјеником високог цивилног представника НАТО Марком Џејкобсон, саопштено је из црногорског Министарства одбране.

Петреус је оцијенио да је идеја о заједничкој јединици инструктора веома корисна, изразивши наду да ће она ускоро и заживјети, посебно имајући у виду да предстоји веома значајан период у процесу транзиције. Чланице повеље су Црна Гора, БиХ, Хрватска, Македонија, Албанија и оружане снаге САД.

Он је истакао да НАТО цијени допринос Црне Горе у ИСАФ мисији и додао да је допринос малих држава веома значајан. Петреус је честитао Црној Гори на напретку који је постигла у процесу евроатлантских интеграција.

Делегацију Црне Горе у чијем саставу су, осим Вујановића, били и министар одбране Боро Вучинић и начелник Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирал Драган Самарџић примио је и предсједник Авганистана Хамид Карзаи, који их је упознао са безбједносном ситуацијом у земљи.

Он је нагласио да је у Авганистану постигнут велики економски напредак, али да је кључни циљ ријешити проблем безбједности. "Основа мира у Авганистану је јачање добрих односа са сусједима, Пакистаном и Ираном. Авганистанска снага је у снази народа", рекао је Карзаи, додавши да ће план транзиције почети 1. јула ове године, а да се нада да ће она до 2014. бити окончана.

Вујановић је упознао авганистанског предсједника са политичком и економском ситуацијом у Црној Гори, као и доприносом који црногорска војска даје ИСАФ мисији. Он је указао на могућност развијања сарадње у образовању и култури.Оставите одговор