Вруће у Фукушими

Токијска електроенергетска компанија "Тепко” покушава од јутрос да обезбиједи струју неопходну за хлађење искоришћених уранијумских цијеви у нуклеарној електрани Фукушима, оштећене у земљотресу и цунамију прије двије године. Опрема у базенима која се користи за хлађење употребљеног горива, неопходне за спречавање било какве нуклеарне реакције, нема струју синоћ од седам часова, саопштио је „Тепко”. Инцидент […]

уторак, март 19, 2013 / 10:55

Токијска електроенергетска компанија "Тепко” покушава од јутрос да обезбиједи струју неопходну за хлађење искоришћених уранијумских цијеви у нуклеарној електрани Фукушима, оштећене у земљотресу и цунамију прије двије године.

Опрема у базенима која се користи за хлађење употребљеног горива, неопходне за спречавање било какве нуклеарне реакције, нема струју синоћ од седам часова, саопштио је „Тепко”.

Инцидент до овог тренутка није угрозио напајање воде за хлађење која се налази у реакторима 1, 2 и 3, у којима је дошло до значајног топљења језгра убрзо послије земљотреса и цунамија у марту 2011. године.

Температура свих базена са горивом остала је испод безбједносне границе од 65 степени, али се са сваким изгубљеним сатом повећава за 0.3 до 0.4 степена, преноси Франс прес.

Портпарол „Тепка” Кенићи Танабе рекао је да се све чини како би се што прије повратила струја с обзиром да би у реактору 4 температура могла за четири дана да достигне критичних 65 степени.Оставите одговор