Врбас као Јордан

Фронтал се ове зиме потрудио да текстом, сликом, па и видеом испрати скоро све празнике који су иза нас, слиједом чега смо се данас задесили код Градског моста у Бањој Луци.

среда, јануар 19, 2011 / 16:23

Фронтал се ове зиме потрудио да текстом, сликом, па и видеом испрати скоро све празнике који су иза нас, слиједом чега смо се данас задесили код Градског моста у Бањој Луци.

Пише: Жељко Свитлица

У Бањој Луци су данас, поводом Богојављења, вјерници и свештеници у литији прошли према градском мосту, гдје је освештана богојављенска вода и у Врбас спуштен освештани крст.Ово је други пут након неколико деценија да се Богојављење у Бањој Луци обиљежава на овај начин.

Централни догађај, ако се тако може рећи, било је такмичење у пливању за Kрстом часним, које је одржано испод моста "Патре" (Градског моста) у граду на Врбасу.

Почетак цијеле манифестације је био заказан за подне и у то вријеме је већ био заустављен саобраћај на мосту на којем су се окупљали грађани. У наредних пола часа, десна и лијева обала испод моста, сплав, као и терасе на Кастелу биле су начичкане људима, који су чекали да виде ко се одважио да скочи у хладан Врбас у сред јануара.

Око 12 часова и 15 минута, када су чланови Ронилачког клуба БУК правили десети круг испод моста, прекраћујући вријеме, огласила су се звона оближњег, новосаграђеног храма, малобројни се прекрстише, што је означило почетак службе коју је служио Његово преосвештенство владика бањолучки, господин Јефрем.

– Прошле године, јадним момцима нису рекли да литургија траје пола сата. Они се поскидали на поечтку мислећи да ће скочити убрзо, па су се смрзавали слушајући Јефрема – приповједали су поједници са десне обале ријеке, испод моста, непровјерену анегдоту са прошлогошњег Богојављенског пливања.

Ове године није било тако. Пливачи су били негдје на топлом. Службу, у којој се, освећујући воду, владика помолио и за брз опоравак домова оних који су од воде настрадали у поплавама, стрпљиво су слушали многобројни промрзли грађани, којима је за утјеху била помисао да они бар не скачу у хладну ријеку.

Неколико минута прије 13 часова, 24 момка су скочила у Врбас са десне обале, а најбржи је био Васко Јошић. Свим такмичарима су уручене награде, а Јошић је добио златник.

Вјерује се да онај ко се окупа у ријеци на Богојављење, са себе спере све гријехе, а овај занимљиви обичај, веома је популаран и медијски пропраћен у многим православним земљама.Оставите одговор