Вијеће Уставног суда прихватило захтјев Клуба Бошњака

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске прихватило је захтјев Клуба Бошњака у Вијећу народа РС за утврђивање повреде виталног интереса бошњачког народа приликом избора предсједника Владе. У року од од мјесец дана Вијеће ће донијети мериторну одлуку о том захтјеву. Вијеће је утврдило да је у конкретном случају проведена уставна процедура и […]

среда, јануар 19, 2011 / 14:46

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске прихватило је захтјев Клуба Бошњака у Вијећу народа РС за утврђивање повреде виталног интереса бошњачког народа приликом избора предсједника Владе.

У року од од мјесец дана Вијеће ће донијети мериторну одлуку о том захтјеву.

Вијеће је утврдило да је у конкретном случају проведена уставна процедура и испуњене остале процесне претпоставке за прихватљивост захтјева, као и да питање избора предсједника Владе представља витални национални интерес конститутивних народа.

Клуб делегата бошњачког народа сматра да је одлуком о избору предсједника Владе повријеђен витални интерес Бошњака јер је онемогућено њихово право да буду адекватно заступљени у законодавним, извршним и правосудним органима власти и у процесу доношења одлука.

Тиме су, како наводи Клуб Бошњака, повријеђене одредбе Устава РС о заступљености конститутивних народа на изабраним функцијама, јер је искључивањем Бошњака са свих шест функција извршена дискриминација бошњачког народа.

Народна скупштина РС изабрала је на сједници одржаној 29. децембра прошле године Владу и премијера Александра Џомбића.

Клуб Бошњака уложио је приговор о повреди виталног националног интереса при избору владе и премијера, да би на сједници Вијећа народа 10. јануара повукао дио приговора који се односи на састав Владе.Оставите одговор