Волонтирањем сто година унапријед: Идеја 2011 – 2111

Бивши студенти Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, покренули су пројекат "проБоно", у којем су позвали све студенте, дипломце и постдипломце овог факултета, да у 2011. години заједно унапреде друство у којем живе и то за 100 година. Ево шта кажу: Законом о волонтирању („Службени гласник Републике Српске“ број 73/08) волонтирање је дефинисано као активност […]

петак, март 4, 2011 / 08:45

Бивши студенти Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, покренули су
пројекат "проБоно", у којем су позвали све студенте, дипломце и постдипломце овог факултета, да у 2011. години заједно унапреде друство у којем живе и то за 100 година. Ево шта кажу:

Законом о волонтирању („Службени гласник Републике Српске“ број 73/08) волонтирање је дефинисано као активност од општег интереса за Републику Српску.

Оваква квалификација волонтирања се може сфватити као позив свима нама који волимо нашу Републику да дамо свој допринос њеном развоју и изградњи бољег друштва и кроз овај вид ангажовања.

Ову идеју покреће група дипломираних правника, бивших студената Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, неформална алумни организација АБЕА плус груп (ABEA plus Grouр) која је проситекла од АБЕА.

Правни факултет Универзитета у Бањој Луци је завршило 3 632 студента до 2010. године. Тренутно студира око 2 000 студената. Дакле, може се рећи да је са Правним факултетом у Бањој Луци, на овај или онај начин у вези око 5 000 лица из области права.

Даље, ако знамо да радних дана у години има максимално 313, и да је то 2 504 радна сата годишње, замислимо када би свако од ових 5 000 људи волонтерски радио 50 сати годишње, наше друштво би добило капитал од 250 000 сати бесплатног рада, односно онолико сати колико би појединцу било потребно да ради готово 100 година!

Заједничким радом можемо да унапредимо наше друштво за 100 година, и то у сферама у којима је напредак најпотребнији. Због тога се позивају сви правници и студенти права да свој волонтерски рад дарују кроз пружање бесплатне правне помоћи онима који не могу да плате, невладиним и владиним организацијама, вјерским заједницама, јавним установама, пољопривредним и омладинским задругама, синдикатима, локалној (само)управи и другим непрофитним организацијама.

Осим тога, студенти права ће добити пријеко потребну стручну праксу, а правници стичу прилику да се опробају и у другим областима права те развију своју интрапрофесионалну мултидисциплинарност.

Сви који су заинтересовани за ушчешће у овом пројекту нека прослиједе своју биографију на адресу електронске поште: [email protected] уз назнаку у којој области би сте жељели да волонтирате и у којој општини. Након формирања базе "расположивих правника" упутиће се позив општинама, наведеним установама и организацијама да кандидују своје потребе за оваквим видом ангажмана високостручне/образоване радне снаге, те ће "листа потраживања" бити достављена кандидатима ради избора.

Поведимо заједно наше друштво из 2011. године у 2111. годину!Оставите одговор