Володин: Наводи о саботажи Сјеверних токова по наређењу Бајдена требају бити истражени

Пост на блогу америчког истраживачког новинара Сејмора Херша у којем се тврди да САД стоје иза експлозија које су затвориле гасоводе "Сјеверног тока" требало би да постане основа за међународну истрагу, рекао је предсједник руске Државне думе Вјачеслав Володин.

четвртак, фебруар 9, 2023 / 08:42

Бијела кућа јуче је одбацила извјештај, који је објавио Херш, у којем се наводи да је напад на гасоводе изведен прошлог септембра по налогу предсједника САД Џозефа Бајдена.

"Објављени подаци треба да буду основа међународне истраге како би Бајден и његови саучесници одговарали за то", рекао је Володин

Володин сматра да САД треба да плате "одштету земљама погођеним овим терористичким нападом".

Званична Москва је, без пружања доказа, у више наврата наводила да Запад стоји иза експлозија које су погодиле гасоводе "Сјеверни ток 1 и 2" прошлог септембра – инфраструктурних пројеката вриједних више милијарди долара којима се преноси руски гас у Њемачку испод Балтичког мора.

Истражиоци из Шведске и Данске, у чијим су се ексклузивним економским зонама догодиле експлозије, рекли су да су пукотине резултат саботаже, али нису рекли ко је по њиховом мишљењу одговоран.

Предсједник Владимир Путин оптужио је "англосаксонске" силе да су дигле у ваздух гасоводе "Сјеверни ток", пројекат који је осмислио Кремљ да би се заобишла Украјина у извозу гаса директно у Њемачку и даље у Европу.

Руско Министарство спољних послова саопштило је јуче да САД треба да одговоре на питања у вези са својом улогом у експлозијама на подморским гасоводима "Сјеверни ток" прошле године.Оставите одговор