Војне снаге земаља Персијског залива ушле у Бахреин

Војне снаге из Саудијске Арабије и других земаља Персијског залива ушле су у Бахреин да подрже сунитску династију на власти у тој земљи суочену све јачим протестима опозиције. Савјет за сарадњу земаља Персијског залива (ГЦЦ), који чине Саудијска Арабија, Бахреин, Кувајт, Уједињени Арапски Емирати, Катар и Оман, одлучио је да пошаље заједничке снаге да би […]

уторак, март 15, 2011 / 08:54

Војне снаге из Саудијске Арабије и других земаља Персијског залива ушле су у Бахреин да подрже сунитску династију на власти у тој земљи суочену све јачим протестима опозиције.

Савјет за сарадњу земаља Персијског залива (ГЦЦ), који чине Саудијска Арабија, Бахреин, Кувајт, Уједињени Арапски Емирати, Катар и Оман, одлучио је да пошаље заједничке снаге да би се осигурала безбједност у тој малој острвској земљи повезаној мостом са источним дијелом Саудијске Арабије.

Један саудијски безбједносни званичник рекао је да су снаге упућене ваздушним и копненим путем и да ће штитити кључне зграде у овој стратешки важнојх земљи, у којој се налази база америчке Пете флоте.

У Бахреину је на власти сунитска монархија, а протесте воде већински шити који чине 70 одсто стновништва. Демонстранти се жале да их сунитска владајућа династија систематски дискриминише, траже политичке реформе и праву уставну монархију, а поједини захтијевају и одлазак сунитске династије Ал Калифе.

Власти Бахреина вечерас су позвале становништво да „у потпуности” сарађују са саудијским снагама и снагама других заливских земаља које су дошле да им помогну у сузбијању демонстрација.

Није речено колико тачно је ушло војника из заливских земаља.

Министар иностраних послова Уједињених Арапских Емирата шеик Абдалах бен Зајед рекао је данас у Паризу да је Ријад послао око 500 полицајаца да помогне властима у Бахреину да поново успоставе ред.

Сукоби у Бахреину појачали су се овог викенда управо када је допутовао амерички министар одбране Роберт Гејтс, који је позвао вође те земље, кључне савезнике Вашингтона, да одговоре бар на неке захтјеве демонстраната.

Коалиција седам шиитских опозиционих група у Бехреину саопштила је да ће тражити од Уједињених нација да испитају одлуку ГЦЦ-а да пошаље снаге и интервенише у интерном сукобу.

Демонстранти траже политичке реформе и праву уставну монархију а неки траже и одлазак сунитске династије Ал Калифе.Оставите одговор