Влајки: Хрвати ће имати заједницу кантона

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки сматра да је сасвим извјесно да ће бити створена нека врста заједнице кантона у Федерацији БиХ са хрватском већином која ће имати својство ентитета. Влајки вјерује да ће то бити институционално рјешење за Хрвате у БиХ и да ће бити предложено у будућим уставним промјенама. "Мислим да је то неко […]

четвртак, март 3, 2011 / 15:30

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки сматра да је сасвим извјесно да ће бити створена нека врста заједнице кантона у Федерацији БиХ са хрватском већином која ће имати својство ентитета.

Влајки вјерује да ће то бити институционално рјешење за Хрвате у БиХ и да ће бити предложено у будућим уставним промјенама.

"Мислим да је то неко средње рјешење између оних који желе централизовану БиХ и оних који желе да формула дејтонске БиХ – три народа и два ентитета не буде нешто што је апсолутно", изјавио је Влајки у Бањалуци.

Он је додао да у међународним круговима постоје они који се противе идеји уједињавања кантона због чега се може десити да та идеја и не буде реализована.

Потпредсједник РС је нагласио, да хрватски народ мора бити у свему равноправан и са бошњачким и са српским народом у БиХ и да мора имати све оне институције које имају друга два народа унутар политичког система БиХ.Оставите одговор