Владика Григорије у Дубровнику, служена молитва за јединство хришћана

У Дубровнику је први пут служена молитва за јединство хришћана на епископском нивоу, коју је служио бискуп дубровачки монсињор Мате Узинић са свештенством. У бесједи након молитве епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је да је прихватио позив и изузетну част преузвишеног бискупа, начелника цркве дубровачке, да му на овом важном мјесту, катедрали Узнесења блажене […]

четвртак, јануар 19, 2012 / 09:24

У Дубровнику је први пут служена молитва за јединство хришћана на епископском нивоу, коју је служио бискуп дубровачки монсињор Мате Узинић са свештенством.

У бесједи након молитве епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је да је прихватио позив и изузетну част преузвишеног бискупа, начелника цркве дубровачке, да му на овом важном мјесту, катедрали Узнесења блажене Дјевице Марије, упути неколико ријечи о веома важној теми.

"Ниједног тренутка не заборављам колико је озбиљан изазов и какву одговорност носи свака изговорена ријеч. Довољно је подсјетити се колико је вијекова прошло, а да хришћани Истока и Запада нису разговарали блиско и отворено, у црквеној атмосфери, желећи да у свему, а прије свега у међусобним односима, буду ученици Христа Господа, који нам је дао нову заповијест – да љубимо један другога као самога себе", рекао је синоћ владика Григорије.

Он је казао да је Христ дао заповијест о апсолутној и савршеној љубави, тражећи истовремено и минимум и максимум.

"Минимум да волимо оне који нас воле, а максимум да волимо и оне који нас не воле. Тако нас је наш Бог и учитељ уздигао до највишег могућег звања које човјек може имати: да будемо љубљени ученици Његови, проповједници Његовог јеванђеља", рекао је владика Григорије.

А проповједник јеванђеља, додао је он, требало би да буде благовјесник новине коју Христос доноси у свијет; проповједник и исповједник благовијести о новом етосу, дарованом од Христа; о етосу и начину живота који праштањем и љубављу поражава зло, преображавајући га у добро.

"Преузвишени оче бискупе, презвитери, ђакони и вјерни народе овдје сабрани, могао бих да говорим дуго, да се враћам у историју, подсјећајући се многих и значајних ствари. Могао бих вам причати и о умјетности која нас спаја и ономе што нас раздваја, или чак о будућности, али то би било само моје виђење, јер будућност је у рукама Божијим, али је и суд у рукама Божијим. Хришћанска етика, ако бисмо је најсажетије хтјели изразити, етика је праштања и неосуђивања", рекао је еписком Григорије и додао:

"Желећи да избјегнем сувишне ријечи и да сачувам топлину сусрета, не налазим бољу и снажнију ријеч од оне која је нашла своје мјесто и у самој божанској литургији и у нашој најважнијој молитви – Оченашу, а та ријеч је услов за хришћански живот. Она је почетак ослобађања од гријеха и вратница покајања, али је још више од тога – искорак у вјечну слободу љубави".

Владика је нагласио да она има такву моћ да загрли и онога који нас не воли и да отопи мраз мржње у ономе који зло мисли, да је важна и да је зато треба изговарати са изузетном одговорношћу, имајући у виду најприје онога који ју је на тај начин изговарао – самога Христа.

"Она је предуслов сваког јединства, али знамо да постоје и услови за јединство хришћана. Никоме није забрањено да искреним срцем и смиреним духом изговори ту ријеч, свјестан њене тежине и смисла; а та ријеч гласи – опрости. Треба да говоримо увијек и изнова: опрости нам, Боже, гријехе наше. И једнако тако снажно и искрено – опростите, браћо и сестре, јер Отац наш опростиће нама дугове наше, само ако и ми опраштамо дужницима својим. Вечерас, на овом светом мјесту, у овој прелијепој катедрали и у овом чудесном граду, имам потребу, као хришћанин и епископ изговорити ову хришћанску ријеч – опростите", поручио је владика Григорије.

Он је напоменјуо да је свуда земља Господња, као што се и ми у овом тренутку налазимо на земљи Господњој.

"И свако мјесто и град и крај заслужују и примају Божији благослов. Али сам дубоко увјерен да је данашњи сусрет утолико важнији зато што се догађа у Дубровнику, у граду свјетлости и љепоте, граду сусрета свјетова. Дубровник није граница између Истока и Запада, он је одувијек био њихова спона. Иако је преживио многе несреће, надасве је град среће и гостопримства, јер он дочекује и иде у сусрет другима. Утолико је значајније данашње наше сусретање у призиву мира, благослова и јединства, којем треба да тежи свака душа жедна живога Бога", ријечи су епископа захумско-херцеговачког и приморског.

Он је истакао да "треба да хитамо том извору, као јелен на изворе вода, да се напојимо водом живом – Христом Богом, јер је то и пут и циљ и смисао".

"У томе смо, дубоко вјерујем, већ сви сагласни. Ако неко хита истом циљу различитим путевима, нека због тога не повређује другога и, када стигне и нађе хљеб живота, нека се окријепи и обрадује и нека дијели радост са свијетом и свима – радост живота. У тој радости, у овом дому Божијем, поздрављам вас миром Божијим, желећи јединство свих у Христу“" казао је владика.

Владику Григорија у Дубровник је позвао бискуп Узинић, а поводом организовања конференције "Ка јединству хришћана"0 КОМЕНТАРА

 1. „Preuzviseni oce biskupe….“
  Da zagrlimo one koji nas ne vole??????
  One koje su moje Kozarcane ubijali maljem u Jasenovcu?
  Da zagrlim one zlocince iz Dobrovoljacke…ganicija, divljaka…?
  Dokle da grlimo one koji bi da nas nema?
  On je istakao da treba da HITAMO TOM IZVORU!!!!!!!
  E, ima li kome da je ovdje nesto nejasno? Da je nejasan cilj vladikin i onoga ko ga je poslao ovo da kaze.

 2. Prijedor, te što nabroja nisu hrišćani i ne mogu se nikako nazvati tim imenom, jer da jesu ne bi činili to što su učinili, isto kao što ni kod nas nisu hrišćani oni koji se busaju u prsa da su to a npr. pljačkaju narod ili su učestvovali u nekom ubistvu u ratu. Jedinstvo nam sada treba, naravno nije to jedinstvo u vidu spajanja crkava, jer je to još dosta daleko, ali u vidu da imamo dobre odnose sa drugim hrišćanskim crkvama. Glupo je razmišljati npr. kao što razmišljaju pojedini muslimani, pogotovo na Arabijskom poluostrvu a ima ih i ovde, da je sa „nevjernicima“ zabranjeno razgovarati pa onda se gubi svaka nit hrišćanstva. Ja opet razmiljam glavom jednog običnog normalnog vjernika a ne glavom svakodnevnice: „Nek komšiji crkne krava nek je meni dobro“, pa zato mislim da je ovo svakako dobro za sve e sad ima nas raznih.

 3. бокац, 19.01.2012. 10:42:00

  Блахх..додикова болесна булумента и луди попови, ужас комбинација!

  Како то усташе нису хришћани католици? Ко је био на челу тог покрета, степинац или далај лама?
  Како је онда ватикан амнестиро све покоље Срба „шизматика“ и степинца и све његове монсињоре, а уз то степинца прогласио „блаженим“ свецем?

  Рекох ја од додикових талибана нема нама горих душмана!

 4. А ОНИ??????????!:-o

  Они никако да завапе: „… Опростите нам браћо и сестре!…“
  Већ само „мудро“ Шуте и лацмански „пријетворно“ се смјешкају…B-)x-(B-)x-(B-)x-(

  Наш владика за непуну годину, скиде камилавку, ошиша се по Јевропски, поткреса браду на минималац…
  Догодине, акобогда, има да се обрије на гладац, а онда ко зна…?!

  „Ако не можеш да их побједиш, а ти им се придружи!“
  Зар то није макијавелистичка изрИЈека западно-ватиканске провенијенције? Та сви смо ми (к)хришћани, забога…:D;)

 5. bokac, Stepinac fra majstorovic, papa pio 12. nisu bili hriscani?Hajde priupitaj onoga, kako kaze grigorije, preuzvisenoga nadbiskupa pa cemo vidjeti sta kaze.
  I, sto bi nam bili blizi neprijatelji ustaski, njih da grlimo , nego muslimanske handzarlije, pa se sa jednima moramo grliti, hrliti IZVORU, a ove ne. Dusman je dusman.

  Oni na izvoru , a mi kao nismo. Mi tamo tek treba da pohitimo.Da se izljubimo sa stepincem , da kleknemo i izvinemo mu se, da mu napravimo spomenik usred BL…
  To sto kazes da si vjernik prihvatam, a da li smo ti, ja , ovaj ili onaj normalni nije nase da govorimo. Problem i jeste u tome sto svko kaze za sebe da je normalan. U svakom slucaju mislim da ovo hitanje u zagrljaj papi vodi moj narod kraju, vodi ga u drustvo Maja i Asteka… Rasrbljavanje je skoro zavrseno, sto propusti Tito odradise francetickododikovski papini luciferi..

  ,

  bokac

 6. niks, 19.01.2012. 11:23:02

  Ма, да,..што да не, нису они тако лоши момци колико смо ми глупи…па ваљда ће нам чика папа опростити што су нас клали, ма није он тако зао, а и та дјеца из Јасеновца..шта за њих, па они би годинама сад већ били сједи старци или биолошки опет мртваци, они су то само мало убрзали, јер би и овако са оваквом нашом памети(беспамети) били само тешка сиротиња, која не би имала да стави на тацну коју марку више, за који ауди више, да се нађе владикама за пута до Дубровника, сутра до Међугорја, ех па сад није ред да владика путује на магарцу, као ономад онај у Јерусалем…ау.. па због тог из Јерусалема, ми и стојимо у овој вјери, а он није говорио о земљи на небу и ватиканској банци као престолу те обећане земље… зато су га и разапели педантни римљани, централа држи све под будним оком, а јуда је продао своју душу јеврејским новцима!

 7. Изгледа да је Дурић нашао одакле ће да врати оне хипотеке на цркве по Херцеговини.
  Некада је канонски забрањивано Православцима да се моле са јеретицима јер тако шире јерес. А ето шта сад дочекасмо, да се Црква изнутра продаје. „Тешко Богу са нама какви смо!“
  Дурић је требао да одваже овај свој потез прије него што га учини, да ли ће овакво понашање (богослужење са српским крвницима) одбити народ од Цркве или га привући, ако му је у опште стало до његовог „стада“.

 8. „Она је предуслов сваког јединства, али знамо да постоје и услови за јединство хришћана. Никоме није забрањено да искреним срцем и смиреним духом изговори ту ријеч, свјестан њене тежине и смисла; а та ријеч гласи – опрости. Треба да говоримо увијек и изнова: опрости нам, Боже, гријехе наше. И једнако тако снажно и искрено – опростите, браћо и сестре, јер Отац наш опростиће нама дугове наше, само ако и ми опраштамо дужницима својим. Вечерас, на овом светом мјесту, у овој прелијепој катедрали и у овом чудесном граду, имам потребу, као хришћанин и епископ изговорити ову хришћанску ријеч – опростите“, поручио је владика Григорије.

 9. niks, 19.01.2012. 13:28:40

  а нпр. којим? Ја колико могу испратити свако ко се ћирилицом потписао 1992 већ је осуђен на дугогодишњу робију због „хагресије“…а ето ти реци, ко је то преостао?

  Хмм..једино ако мислиш на ове злочинце, додика и његову екипу, за овај злочин, економског колапса, социјалне и националне биједе и безнађа које су изазвали свом народу, да слажем се, они морају приоритетно да одговарају за сво ово зло што су починили над својим народом!

 10. Hrišćani su nekada bili jedinstveni, kao što su danas jedinstveni muslimani… Mislim da je problem što se broj hrišćana u cijelom svijetu smanjuje (nije bitno da li su pravoslavni, rimokatolici, protestanti itd.) a broj muslimana se enormno povećava… Jedan od zavjeta naše pravoslavne crkve kao i svih ostalih crkava na ovome svijetu je da težimo jedinsvu sa ostalima, u tom smislu episkopu Grigoriju niko ne može reći ama baš ništa. Kada njegova svetost patrijarh Vartolomej koji je na čelu Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, može da uradi ovo isto što je uradio Grigorije s tim što je u slučaju patrijarha Vartolomeja na drugoj strani bio papa Jovan Pavle II ne vidim razlog da bilo ko smatra da je ovo problem.

 11. Ljudi iz neznanja ili iz čiste megalomanije ka svom etnosu vole da pobrkaju babe i žabe, al’ nije džaba izmišljena ona priča o dedi i repi (hahah samom sebi sam smiješan što se ovako izražavam) suština je da niko sam samcijat nije mogao iščupati repu nego su morali svi da se skupe i i i repa je bila iščupana. Tako i mi Pravoslavni Srbi, previše smo mi mali i nikakvi, nismo u stanju da počupamo korov po ovoj našoj zemilji… Kao što se kaže u Sv. Pismu: „Budite udovi jedan drugome“ tako i ovdje… 🙂 Samo za jedinsto svih Hrišćana!!!
  http://www.cirilica.com/cirilica/Strane/BukvarStrane/BukvarStrana69.html

 12. vuk, 19.01.2012. 14:22:15

  😮

  Покушавам да ти похватам мисли у ријечима, које јединство Хришћана?
  Мислим на шта се односи та порука „јединство“ против кога? Због чега?

  Зар нису „јединствено“ у конц логору Јасеновац били и православни и католички хришћани? Ко је какву мисију ту спровео, као у цијелој ндх-а? Коју трећину покрстити, трећину протјерати, а трећина је свакако убијена!

  Зар заједно нису били у православној цркви у Глини и православни вјерници жртве и католички фратри са својим кољачима, ком су се Богу молили? Шта нам је испричао онај Љубан једини преживели?

  Шта рећи за покоље у Клепцима и о оном што је у писму описато од сртане и италијанског генерала Алесандра Лузане својим властима у Италији! На вјечну срамоту њихове римо-католичке цркве!

  Дуче! Моја безгранична оданост према Вама ми, надам се, даје за право да, у нечему, одступим од строгог војничког протокола. Зато и журим да Вам опишем један догађај којему сам, уназад три седмице, лично присуствовао.
  Обилазећи среска места Столац, Чапљину и Љубиње (између 60 и 130 km северно од Дубровника) – сазнам од наших обавештајних официра да су Павелићеве усташе, претходног дана, починиле неки злочин у једном селу (Пребиловци), и да ће, кад се то прочује, околни Срби поново да се узнемире. Недостају ми речи да опишем оно што сам тамо затекао. У великој школској учионици, затекао сам заклану учитељицу и 120 њених ученика! Ниједно дете није било старије од 12 година! Злочин је неумесна и невина реч – то је превазилазило свако лудило! Многима су одсекли главе и поређали их по ђачким клупама. Из распорених утроба усташе су извукле црева и, као новогодишње врпце, растегли их испод плафона и ексерима укуцали у зидове! Рој мува и несношљив смрад нису дозвољавали да се ту дуже задржимо. Приметио сам начети џак соли у ћошку и згрануто установио да су их клали полако, солећи им вратове! И, таман кад смо одлазили, у задњој клупи се зачуло дечје кркљање. Пошаљем двојицу војника да виде шта је. Изнели су једног ђака, још је био у животу, дисао је са напола пресеченим гркљаном! Својим колима одвезем то јадно дете у нашу војну болницу, повратимо га свести и од њега сазнамо пуну истину о трагедији. Злочинци су најпре, на смену, силовали учитељицу Српкињу (име јој је Стана Арнаутовић) и онда је, пред децом, убили. Силовали су и девојчице од осам година. За све то време, певао је силом доведени оркестар Цигана и ударао у тамбуре! На вечну срамоту наше, римске цркве – и један божји човек, један жупник, у свему томе је учествовао! Дечак кога смо спасили, брзо се опоравио. И чим је рана зарасла, нашом непажњом побегао је из болнице и отишао у своје село, да тражи родбину. Послали смо патролу за њим, али узалуд: нашли су га на прагу куће закланог!

 13. Ja zaista žalim sve žrtve svakog nerazumjevanja i svakog zla i o tome nisam ni pisao gore. Ja sam pisao o onome što je zavjet naše crkve, podsjetiću te da u Sv. Liturgiji imamo tu misao o jedinstvu: „За мир свега света, за непоколебљивост светих Божијих Цркава, и сједињење свих, Господу се помолимо!“ Ne želim da ulazim u to kako ko shvata ovu rečenicu jer me ne zanima…
  Vrlo je bitno istaći da nisu samo Hrvati rimokatolici, tu su i Francuzi, Španci, Portugalci, pa i nama srodni narodi Slovaci, Česi, Poljaci pa čak postoje i Srbi koji se deklarišu kao rimokatolici itd.
  A meni je inače dosta prošlosti, i muka mi je od nje, ponavljam žao mi je svih žrtava, ali JA ŽELIM DA JOŠ NEKOLIKO GODINA KOLIKO ĆU BITI U OVOJ KRVAVOJ ZEMLJI VIDIM I NEŠTO ŠTO SE ZOVE ŽIVOT, JER PRIPADAM GENERACIJI KOJA NIJE IMALA DJETINJSTVO JER NAM JE UKRADENO, GENERACIJI KOJA SADA ŽIVI U OLUPINI OD DRŽAVE I KOJA NA ŽALOST U OVOJ DRŽAVI NEMA NIKAKVU PERSPEKTIVU. U svemu tome mene ne žali niko nego očekuje od mene da redovno platim sve dažbine, i o kakvim principima govorimo??? Meni je muka od Srba koji ne znaju Oče Naš, a puna su im usta srpstva, bljak.

 14. vuk, 19.01.2012. 14:50:39

  Па је ли неко овдје позива на крсташки рат против римокатолика?
  Нека је њима далеко лијепа њихова кућа, а не да у моје име или у име толико побијених и покланих Срба православаца сад неки лоповски владика иде тражити „опрост“ и „помирење“!?

 15. rammstein, 19.01.2012. 15:01:48 [26071]

  Episkopa Grigorija su pozvali u katedradlu, on se odazvao kao čovjek usput ispunio je zavjet crkve i ne fali mu ni dlaka sa glave. Ja ne mogu reći da je on lopov jer ga nisam vidio kako krade. A što se tiče pitanja ja ću odgovoriti jednom molitvom koja je zajednička u svim hrišćanskim crkvama i ista je za sve one koji se krste (Bez obzira na način): Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека бјеже од лица Његова они који Га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осјењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој часни, за прогнање свакога противника. Амин.

 16. vuk, 19.01.2012. 15:20:20

  😮

  Ма не бих ја рекао да се ђаволи разгоне, већ се још више окупљају, они који су беатификовали ратног злочинца степинца, исто су с друге стране нама забранили да се сјећамо геноцида Јасеновца и то су ти поново окупљени ђаволи отргли од српског народа и дали џелатима на управљање, као и многа стратиша по Далмацији.

  Да ли ти знаш, колика је одговорност једног владике у народу? Па није он политичар, па га на изборима смијениш, он ту треба да остане, да чини тај здрав национални стуб, вјеру народну, нешто што је трајно, непромјењиво, а не дневнополитичке интересе. Није џаба и онај патријарх Герман иако уцјењен од броза и комуниста рекао, ако већ папа мора доћи у Србију, нек онда дође преко Јасеновца!

  До дана данашњег чекамо то покајање и никако да дочекамо!

 17. Сад бих поново објасни неке ствари али како објаснити некоме нешто ако се у то не разумије, само наставите друге да оптужујете за оно за шта сте једним дијелом и ви, и ја… сами криви па видимо докле идемо…

 18. Бојан Нишевић, 19.01.2012. 15:29:55 [26074]

  Hah Bojane, meni je baš trago što si tako siguan da znaš šta ja „propovjedam“, baš bih volio da vidim da li si isto tako siguran i u to što vjeruješ, jer vidim ja tu neke nesuglasice, ali to nije bitno…

  rammstein, 19.01.2012. 15:28:48 [26073]
  I šta od svega toga što ste naveli ne postoji kod vladike Grigorija? Ako je iko stub vjere i naroda onda je to on, vratio se u Mostar, ulio je narodu ohrabrenje da se vrati i narod se vraća u Mostar, sad nas je tamo osam hiljada, obnavlja Hram Svete Trojice, obnovio je Žitomisić, napravio hercegovačku Gračanicu, Osnovao je fond Sv. Vukašin za pomoć višečlanim porodicama, narod ga voli i okuplja se oko njega, vratio je hercegovce na hrišćanski put, kada je slava Trebinja na litiji učestvuje trećina stanovništva opštine, zamisli sad da u Beogradu na litiji povodom slave grada učestvuje trećina stanovništva ili u Banja Luci npr…

  Ja sam inače oguglao na diskvalifikacije tipa argumentum ad hominem, volio bih kada bismo razgovarali razlogom na razlog a ne razlogom na čovjeka, jer „udruženje“ „kojem pripadam“ njeguje sasvim drugačiji duh komunikacije…

 19. Свети Василије Острошки се борио против латинске јереси, како ју је звао…, а сада његов насљедник ради овако нешто.

  Вуче, мислим да превише дословно схваташ неке ствари.

  И ја припадам генерацији којој су одузели дјетињство и баш због тога сам против овога. Ми немамо право на грешку. Наравно да не треба да се светимо никоме, али у спомен на жртве (једна од годишњица се приближава 7. фебруар 1942., када је уз благослов католичке цркве, у овом граду, убијено 2 500 људи, без испаљеног метка, за свега неколико часова), не смијемо опет да будемо наивни.

  Патријарх Павле је био против овога, одбио је да се састане са папом у БЛ приликом његовог доласка на мјесто стратишта гдје се још једном најбруталније наругао жртвама, без извињења. Није дао свој благослов доласку папе у Србију из неких разлога које неки никада неће схватити. Он сигурно није био незналица и мегаломан.

 20. Grigorije: OPROSTITE!!!!!
  B. Tadić: IIZVINITE !!!!!!
  Ja izjavljujem da se u moje ime , srpsko i pravoslavno niko ne izvinjava i moli za oprost, jer nisam ništa uradio što bi naškodilo nijednom živom biću. Ukoliko sam pomislio i uradio nešto što nije časno i ljudski neka me kazni Svevišnji , kojemu se molim , kojega ljubim i priznajem za jedinoga sudiju koji sudi po pravdi.
  A, one izjave koje grigorije i tadić u ime moje izgovoriše pred neprijateljima moga naroda ne priznajem. Molim i one kojima su oni uputili riječi isprike da uzmu na znanje da se ja isključujem sebe iz tih riječi.

 21. anja banja luka, 19.01.2012. 16:21:54 [26081]

  Anja, da li trebamo da se pomirimo s tim da nam se prvo oduzima djetinjstvo, pa onda i mladost, pa ko zna šta još a sve to zbog tobože nekog ponosa, mi smo suviše maleni da bismo bili toliko ponosni. Džaba tolike žrtve i toliko stradanje i sve što nam se desilo kad nismo mogli do sad da shvatimo da ne vrijedi prkositi učiteljici kad ti „pukne“ čvoku jer ćeš onda poslije toga dobiti i šamar. Ne kažem da trebamo da se odreknemo svog identiteta, i kad bi svi Srbi to uradili ja bih vjerovatno bio jedini koji to ne bi učinio, ali „zadrtost“ koja je prisutna siječe sve moguće šanse za normalnu budućnost. Ja sam od 2008 godine član MENSA-e i zavaljujući toj okolnosti kao i dobrom Bogu, moći ću otići iz ove zemlje, jer mislim da oni koji ostanu ovdje istovremeno ostaju zarobljen ni u čemu.
  U Srbiji se skoro javila jedna hrišćanska sekta koja se zove ZILOTI, SPC nema zvanični stav o njima i pušta ih slobodno da rade, čak je bilo i monaha SPC koji su prešli u zilotske manastire a da nisu anatemisani, čuo sam da su se pojavili i u RS, u Banja Luci su se oglasili na jednoj zgradi sa prepoznatljivom rečenicom PRAVOSLAVLJE ILI SMRT, naravno, oni ne žele smrt nikome drugom, nego su spremni da umru ukoliko nisu pravoslavni… E sad, pošto sam detaljno pročitao šta sve ljudi pišu ovdje na Frontalu i kako lupaju na slijepo neke stvari, pomislio sam da su čisti ziloti, našao sam na YouTube-u jedan zilotski link pa ću ga ovdje staviti da vidite koga oni sve smatraju izdajnikom, iznenadićete se, a ako nemate vremena na pretek onda gledajte od 0:45 tu je najzanimljivije:
  http://www.youtube.com/watch?v=oWDdE_dFkN8&feature=plcp&context=C376c3efUDOEgsToPDskJZMORoYzIUJWAN0BGOYWE3
  Tu ćeš da vidiš i s kim se sve sastajao patrijarh Pavle…

 22. Вуче, ја не желим да дјетињство буде одузето и мојој дјеци као што је одузето нама јер су неки били наивни. Опет кажем, нисам против састанка, уљудног поздрава, честитања празника…, али нипошто нисам за уједињење, из сличних разлога као и патријарх Павле.

  Друга страна не показује никакву спремност на компромис.

  То није понос… то је научена лекција из историје.

  Честитам на чланству, али мислим да нипошто не треба да одеш одавде!

 23. vuk, 19.01.2012. 16:49:51 [26088]

  Згадићеш ми вука као једну предивну животињу коју волим. У три и више постова на порталу си споменуо Аd hominem, вјероватно да се мало фрљаш изразима у својој гордости. А види се и да немаш појма шта то значи. Нико овдје није нападао Младена Дурића а ни тебе у смислу „шта ти имаш о томе причати/писати“ што би Аd hominem било. Управо ти то радиш кад пишеш о зилотима, а Аd hominem према мени нећу ни да спомињем (јер је моја вјера чврста и тиче се само мене).
  Прво, нема никаквог доказа да је овај видео чији си линк поставио зилотски, чак је и надимак оног који је поставио видео „блесавило“ на латиници што сумњам да би неки зилот узео као надимак. О зилотима немам нека нарочита сазнања, чини ми се да више знам о вехабијама, али пришивати овај видео њима је управо Argumentum ad hominem или можда чак и клевета.
  Друго, подметнуо си нам овдје фотографије Његове светости патријарха Павла, као шамар у лице. Мислим да нико није достојан да помиње Његово име у оваквим текстовима, а поготово не у оваквом контексту. Али морам да напишем пар ријечи о овом твом спиновању стварности. Ове фотографије које нам бацаш као прашину у очи чак потрврђују Ањин став, на њима се Његова светост патријарх Павле не види у свечаној одори нити се види како служи са јеретицима. Сви знамо колико је племенита дужа био Његова светост патријарх Павле, и да се водио високим моралним и хришћанским начелима, с тога је природно да је био отворен за разговор са свима па и са католицима. Али је био изричито против служења са јеретицима и против увођења новотарија у Цркву. Једно је састати се и разговарати са њима што је Његова светост патријарх Павле урадио, а друго је служити и исповједати вјеру са њима што је Младен Дурић урадио.
  Сигурно има страначких послушника који су блиски структурама око Младена Дурића који читају ове редове, па нека му пренесу да се народ интересује да нам јавно објасни на његовој РТРС (коју ми плаћамо) зашто и који су мотиви нашег духовног уједињења са дојучерашњим крвницима и кољачима? Зашто ми треба да се поклањамо јеретичкој и сатанистичкој столици у ватикану и признајемо њен примат? Који су мотиви за то?
  Нека нам то објасни јасно и гласно као што је јасно и гласно дао чврсте аргументе против јереси Епископ ваљевски што можете чути на овом видеу:
  http://www.youtube.com/watch?v=udQFuPewk3M

  А моје неко размишљање око ове цијеле приче екуменизма је да иза свега стоји глобализам. Нема ту никаквих романтичних мотива око братства и племенитог уједињења. Глобализам не може наставити са својим путем без уједињења религија, а не цркава. Ово што се ради нашем националном бићу и нашој Српској православној цркви су само сићушни кораци ка том уједињењу религија које је неопходно за остваривање глобализма.

 24. Није мени проблем што постоји одређени дијалог међу Црквама,само се бојим да се праве кораци према екуменизму,и у томе нажалост предњачи наш Херцеговачки владика.Предњачи он и у неким другим стварима,нажалост,али то је нека друга тема.Нашу Српску Православну Цркву је као и наш Српски Православни народ одавно ујела Ватиканска гуја,зато страхујем и од приближавања а камоли блискости са том старом змијом Римском.Надам се да ће Патријарх Иринеј имати мудрости и снаге да се одупре појавама које љуљају нашу Цркву из темеља…

 25. Бојан Нишевић, 19.01.2012. 20:59:17 [26108]

  Hah, ok neka neko drugi prosudi šta je argumentum ad hominem, samo nemoj ti (ja nisam nigdje rekao da ćeš mi zgaditi ime Bojan zato što se ne slažem sa tvojim stavovima, hajmo suprodstavljati razloge i argumente a ne da razlozima napadaš mene kao čovjeka zbog toga što ti se moj stav ne sviđa-toliko o tome šta znaš o značenju ad hominem, vjerovatno učiš od Velje Ilića koji je u nedostatku žive misli i zdrave pameti Borisa Tadića nazvao babom Simanom, to nije ni akademski ni civilizacijski a ni zdravorazumski, kakve veze sa tvojim stavovima ima to što nosiš naočare pa kakve bi veze imalo da ti ja kažem da si ćoravi folirant samo zbog toga što se ne slažem sa tobom, to je ulični žargon a ja nisam naučen da se tako ophodim, ako ti ovim nisam objasnio šta je ad hominem, stvarno mi je žao). Nemam potrebu da se frljam bilo čim pa ni latinskim frazama, a da li sam pun gordosti mogu prosuditi samo oni koji me znaju.
  Blesavilo je profil jednog zilota iz Novog Sada kojeg sam gledao na televiziji a o nekim snimcima sa njegovog kanala bilo je i priloga na televiziji b92 i Studiju B, elem ne želim da te informišem o tim stvarima, prosto želim da ti na lijep način saopštim da ne možeš pričati gluposti.
  Što se tiče latiničnog naziva njegovog profila – pokušaj molim te napraviti ćirilični user name na YouTube-u i lično ću ti se izviniti.
  Sljedeća stvar, rekao si da više znaš o vehabijama nego o zilotima, što mi je moram priznati bilo simpatično, al’ istine radi, suština je u tome da su se neki monasi odvojili od SPC-a i formirali zilotske manastire još za vrijeme patrijarha Pavla jer su osuđivali njegove susrete sa rimokatolicima a pri tome svi ti susreti naših episkopa sa velikodostojnicima rimokatoličke crkve, za sve one koji nešto znaju o kanonskom pravu predstavljaju sasvim normalnu i kanonski korektnu pa čak i poželjnu stvar i mnogo je interesantnije to što su mediji sve te događaje oko Zilota u Srbiji prećutali i što o tome samo govore Ziloti preko njihovih sajtova i preko youtube-a a crkva sve vrijeme ćuti. O svim tim susretima i ekumenizmu u SPC-u malo se oglasio vladika Artemije pa su ga lišili episkopskog dostojanstva i koliko sam upoznat sad vodi neku frakciju para-crkvu, para-sinagogu koja se deklariše kao Eparhija raško-prizrenska u egzilu i imaju neke katakombe i slično…
  Još jedna stvar, istina, patrijarh nije obučen u episkopsku odeždu ali isto tako ni vladika Grigorije u dubrovačkoj katedrali nije bio obučen u „liturgisku odeždu“, jer su i jedan i drugi svjesni svoje kanonske obaveze i pravila, postaviću link gdje možeš pogledati fotografije sa zajedničke molitve u Dubrovniku http://www.ues.rs.ba/cir/bogoslovski-fakultet/vijesti/zajednicka-molitva-za-jedinstvo-hriscana

  SINE I KAD TI KOSTI SLOME I PRESIJEKU TETIVE,I KAD BUDEŠ SMOGAO SNAGE DA SE PODIGNEŠ, SAKUPIŠ SVOJ ALAT, KRENEŠ ISPOČETKA I DA 60 SEKUNDI NE MISLIŠ NI O ČEMU, BIĆEŠ ČOVEK SINE MOJ – RADIJARD KIPLING

  Pozdrav!

 26. vuk, 19.01.2012. 22:44:28 [26116]
  Твоји аргументи су да сам ја „ћорави фолирант“ и „да причам глупости“ и таква реторика није ништа друго него argumentum ad hominem. Ја према теби ништа слично нисам ни писао, нити ме ти интересујеш, нити желим овдје да претварам дискусије у личне препирке.
  Али бих те замолио да ме просвјетлиш и одговориш на пар питања. Је ли ти то желиш рећи да је Његова светост покојни патријарх Павле Бого-служио заједно са јеретичким фратрима као што је то Младен Дурић урадио? Да ли можеш објаснити хришћанским начелима протјеривање Његовог преосвештенства владике Артемија? Сам признајеш да је то била политичка одлука када се он отворено супроставио ширењу јереси? Који су твоји мотиви за оправдавање уласка јереси у Српску правослвну цркву?

 27. Опет морам поставити филм Пад империје! Византија је била најдуже православно и уопште царство на свијету у трајању од 1100 година.
  Када је ватикан пожелио престиж у свијету, онда су почели да га руше изнутра и из вана. Погледајте како је то изгледало:

  http://www.youtube.com/watch?v=kvWQS-ZIJww

 28. Бојан Нишевић, 19.01.2012. 23:35:54 [26119]
  Hahah Bojane to isto si ti uradio kada si rekao da ću ti ja „zgaditi vuka kao predivnu životinju“ a ja sam napisao da si ćoravi folirant da bi shvatio šta je argumentum ad hominem i hvala Bogu koliko vidim shvatio si a ja sam uspio u svojoj namjeri… (Da me opet ne bi pogrešno shvatio i ja nosim naočare pa evo da me opet ne bi shvatio i ja sam ćoravi folirant)
  1. Tačno je, patrijarh Pavle je imao susrete sa zvaničnicima Vatikana isto kao i carigradski patrijarh Vartolomej, ako ne vjeruješ meni onda pogledaj opet onaj snimak koji sam stavio gore. Ali to ne znači da je on jeretik, naprotiv, on je bio pravi hrišćanin, on je uradio koliko je mogao naravno sve u skladu sa kanonima SPC. Inače nije jedini vladika Grigorije imao zajedničke molitve sa rimokatolicima to je uradio i mitropolit dabrobosanski Nikolaj postaviću link sa video snimcima na kojima se jasno vidi kako mitropolit Nikolaj i kardinal vrhbosanski Vinko Puljić služe ekumenističku molitvu najprije u Sabornom hramu u Sarajevu pa onda u katedrali Srca Isusova u Sarajevu http://www.eparhija-prizren.org/autori/laici/miroslav-vujanic/396-pastirske-klevete-u-dabrobosanskoj-mitropoliji.html Obrati pažnju na kojoj je stranici ovaj link…
  2. Meni nije u potpunosti poznat slučaj vladike Artemija ali koliko sam upoznat SPC je objavila da je vladika pronevjerio novac, zatim se vladika odmetnuo i počeo da činodejstvuje bez dozvole i sinod mu je odgovorio tako što ga je lišio episkopskog dostojanstva i vratio ga u red monaha, poslije čega je on osnovao para-crkvu dakle odmetnuo se od NAŠE SPC i počeo da optužuje ostale vladike za ekumenizam, na šta su mu oni uzvratili istim udarcem – http://velibordzomic.blogspot.com/2010/07/5-2010.html i na taj način su ga podsjetili da je i on nekada bio na istom putu pa se sad na jednom preokrenuo i počeo da pravi neku novu crkvu među i ovako malobrojnim Srbima.
  3. Za mene svako ko je vjerujući ne može biti jeretik bez obzira da li je on musliman, rimokatolik, pravoslavac ili protestant. Pogledaj nekad bilo koju emisiju u kojoj gostuju vjerski predstavnici u BiH, vidjećeš da nigdje nema povišenog tona, upadanja u riječ, optuživanja i slično, ma milina… Po meni vjerujući rimokatolici nisu jeretici, isto kao što vjerujući pravoslavci nisu jeretici za rimokatolike – nikad nećemo doživjeti da papa pozove na razgovor mitropolita kanonski nepriznate crnogorske pravoslavne crkve (CPC), isto tako makedonske, zilote, Artemija i ostale, oni treba da se vrate na pravi put…

 29. Опа, захуктала се Дурића о`брана. Прогутало се говно, још само да га је сварити некако. Ал кад се полноћка могла прогутати, клизнуће и ово некако. Пријатно Срби. Кад мора није ни тешко.

  Бојане, свака част на стрпљењу.

  Шта мислиш шта је следеће на менију?

 30. vuk, 19.01.2012. 16:17:00

  😮

  Кад је за тебе најстравичнији погром и геноцид у нашој историји, а који је спровела ндх-а на челу са клерикалцима римокатоличким свештенством, тек ЧВОКА, ау шта ли нам се још од вас(њих) спрема!?

  За Зилоте лупаш невиђено, зилоти су монаси на Светој Гори (Атосу) из грчких православних манастира који су одбили унијаћење којем је подлего остатак грчке православне цркве, која празнује грегоријанске празнике као и римокатолици, ето зилоти су одбили сваки контакт са њима, на вратима својих манастира су написали „ПРАВОСЛАВЉЕ ИЛИ СМРТ“ што није порука другима, него о самим њима, за своје Православље не жале живот дати. Шта од тога теби смета? Док ти не смета папински конкордат због чега је и свети Василије Острошки од њих морао избјећи у црногорске врлети под Острог, па рецимо билинопољска изјава, којом су и у средњем вијеку, онако слабо писмене наше свештенике хтјели на превару да преведу у свој католицизам?

  Умјесто тога, боље би им било да објасне то фратарско педофилство, за које би требало да исплате више милионске казне, па онда да објасне зашто њихове римокатоличке цркве зврје празне, а многе се затварају по Њемачкој и Холандији, гдје је ипак мало народ писменији и на већем степену животног стандарда!?

  Да нису они наумили са нама православцима да попуњавају те своје празне цркве и катедрале, а прилози да иду код папе у џепове!?

 31. rammstein, 20.01.2012. 08:27:23 [26136]

  1. Broj Srba je u jednom trenutku bio poput broja Engleza. Sad je razlika očigledna… Ja ne živim u prošlosti jer sam hrišćanin, ja živim SADA.
  2. Ja se ne bih hvalio svojim neznanjem o zilotima, tačno je da oni potiču iz Grčke ali pošto odlično poznajem istoriju hrišćanstva, jer mi je to uvijek bila fenomenalna oblast, stavljam link da te uvjerim da to što si rekao za zilote nije isprvno : – prvi link je tekst o muškom zilotskom manastiru na fruškoj gori dakle srpskoj Svetoj gori: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:264041-Vera-ili-smrt – a drugi link je blog ženskog zilotskog manastira iz srca Srbije: http://stjenichanka.blogspot.com/
  Ja sam bio novosadski student i ja znam koliko zilota ima u Novom Sadu u kojoj se crkvi sakupljaju, ko ih ispovjeda… A o Beogradu neću ni da govorim… Zato nemoj da me ispravljaš kad se nikad nisam vodio devizom da pričam gluposti. Sjećam se samo kad se u BL na jednoj zgradi pojavio zilotski natpis PRAVOSLAVLJE ILI SMRT to je u medijima u federaciji bila senzacija jer su imali razlog da govore da sad najednom među Srbima postoji nešto poput vehabija kod njih. Naravno to je trajalo sve dok im ljudi koji znaju nešto o tome poput Vladete Jerotića nisu objasnili filosofiju zilotskog otpadništva od zvanične vjere pravoslavne.
  3. O tom istom pedofilstvu se može govoriti i u redovima naše crkve, s tim što kod nas o tome jedino nešto smije da kaže b92 svi ostali ćute. U SVAKOM ŽITU IMA TRVOLJA evo imaš i jednog sveštenika koji je javno progovorio o problemima – http://www.youtube.com/watch?v=H5CYMnAZ4ps&feature=related

  ALI, KOLIKO SAM SHVATIO LJUDIMA BI TREBALO OBAJSNITI DA NE TREBA DA VJERUJU U VLADIKE NEGO U BOGA…

  Ovo je moj zadnji komentar, prosto ne vrijedi. Pozdrav

 32. Iz nekog rauloga ovaj link o muškom zilotskom manastiru neće da se otvori ali može sa googla, ali u svakom slučaju da ne bi bilo da izmišljam evo iskopiraću ga ovdje pa kome se čita nek izvoli 🙂

  Reporteri “Novosti” na Fruškoj gori, u jedinom muškom manastiru zilota. Odmetnuli se od Srpske pravoslavne crkve. Vezani za Grčku starokalendarsku

  Foto Darko DOZET

  DO Ugara, uzbreška Fruške Gore povrh Vrdnika, stiže se strmom blatnjavom stazom, širokom jedva pola metra, a dugom skoro kilometar. Gotovo na samom vrhu, na baš ubogom imanju od devet ari, jedini je muški manastir zilota u Srbiji. Sama reč zilot u prevodu sa grčkog znači revnitelj ili onaj koji je revnostan, odnosno nečemu potpuno odan. Za SPC ziloti su otpadnici, dok oni tvrde da je ona, pristajući na ekumenizam ili dijalog sa drugim, pre svega hrišćanskim crkvama, napustila izvornu dogmu o jednoj svetoj i sabornoj apostolskoj crkvi.

  – Personifikovan u Svetskom savetu crkava i odenut u plašt dijaloga i tolerancije, ekumenizam je za nas jeres i znači pristajanje na novu globalnu religiju koju diktira novi svetski poredak, s čim se mi, nikada, nećemo pomiriti – objašnjava, nepokolebljivo uverenim glasom, jeromonah Nektarije, nastojatelj manastira na Ugaru.
  Sam manastir ili “Metoh svetogorskog manastira Esfigmen”, kako piše na njegovom ulazu, čine mala crkva, smeštena u preuređenom suterenu nekadašnje vikendice, trpezarija u njenom prizemlju i četiri dozidane monaške kelije. Manastir Esfigmen je središte zilotskog pokreta i ima stotinak monaha, dok ih je na Fruškoj Gori svega trojica. Uz Nektarija, inače Beograđanina, tu su i Maksim koji je iz Batajnice i Zosima koji je stigao iz Papraće, u Republici Srpskoj.
  Osim odnosa prema ekumenizmu, između SPC i zilotskog pokreta, tvrdi jeromonah Makarije, nema drugih suštinskih razlika. Način bogosluženja je isti, režim života monaha takođe… Doduše, baš kao i Esfigmenu, i na vratima manastira na Ugaru vijori se crna zastava sa porukom “Pravoslavlje ili smrt”. Tomislav Ivanković, kome je svetovno ime jeromonah Nektarije, tvrdi, međutim, da to nije – militantna poruka.
  – To je samo potvrda naše nepokolebljive odlučnosti da za pravoslavnu veru damo i naše živote – veli on.
  Zilotski pokret je, dodaje sagovornik “Novosti”, do nedavno imao “apostolsko prijemstvo” ili formalnu vezanost za Rusku zagraničnu crkvu. Otuda i u samoj crkvi i u trpezariji, niz slika carske porodice Romanov, generala Petra Vrangela koji je tu crkvu, u našim Sremskim Karlovcima, i osnovao, njenih nekadašnjih episkopa… Posle njenog ujedinjenja sa Ruskom pravoslavnom crkvom, ta veza je, međutim, prekinuta.
  – I dalje smo vezani sa Grčkom starokalendarskom crkvom, a sada i sa nekadašnjom Ruskom katakombnom crkvom koja je, tokom svih boljševičkih decenija, delovala u Rusiji – tvrdi Nektarije.
  Iako njihovo “svetilište” postoji od 1996. u samom Vrdniku, monahe sa Ugara i dalje najčešće doživljavaju kao crkvene otpadnike i sektaše, nazivajući ih, ponekad, čak i – šumskim kurjacima!
  – Ipak, nisu agresivni i uglavnom neprimetno minu kroz mesto, mahom kad dođu da nešto kupe. Jasno je, međutim, da je reč o ljudima koji su se odrekli principa naše vere i njihov uticaj u narodu je vrlo, vrlo mali – kaže meštanin Bogdan O.
  Ima, međutim, i onih otvorenijih prema zilotima koji su, tokom godina, ipak postali sastavni deo vrdničke svakodnevice.
  – Odlazim na Ugar, naročito o njihovoj slavi Svetom Kirilu i Metodiju – kaže Slobodanka Đ. iz Stare kolonije, dela Vrdnika najbližeg sedištu zilota. – Tada se skupi dosta ljudi od intelektualaca, do običnog sveta. Uprkos svemu, mislim da ne treba biti isključiv ni prema čijim stavovima, pa ni njihovim.

  ŽENSKI MANASTIR
  PORED muškog, u Srbiji postoji i ženski zilotski manastir. Smešten je na lokaciji Mikoljski kamen, na Kučevskim planinama, nedaleko od Bora. U njemu, prema rečima jeromonaha Nektarija, trenutno boravi deset monahinja i dve iskušenice.

  SAMOZVANCI
  ZA SPC ziloti su uvezena otpadnička sekta, a njegovi pripadnici samozvani monasi. “Odnedavno pak pojavila se među Srbima, najpre na Svetoj gori, a onda i u Srbiji, jedna grupica samozvanih monaha “zilota” koji sebe nazivaju “istiniti pravoslavni hrišćani”, a u stvari su uvezena sekta grčkih “starokalendaraca”, što na terenu Srpske crkve predstavlja bespredmetnu stvar, jer je Srpska crkva starokalendarska, te je to, po onoj narodnoj, “zabadanje trna u zdravu nogu”, piše o njima episkop Atanasije Jevtić.

 33. Веља Сикирица, 20.01.2012. 00:46:53 [26127]
  Хвала!

  vuk, 20.01.2012. 00:32:22 [26124]
  Не хтједох разглабати око ad hominem, али ником нисам остао дужан па нећу ни теби. Да згадићеш ми вука ту прелијепу животињу због својих ставова и поганих неаргументованих изјава, а не због тога што си ти ти. Ова моја изјава није никакве имала везе са дискусијом нити је служила као аргумент у дискусији, већ је убачена да мало разбије монотонију и зачини конверзацију. Значи није била аргумент па није могла ни бити argumentum ad hominem. Надам се да си као члан Менсе, послије детаљног објашњења успио ово схватити.
  Мој лични став је да је и сама помисао на јединство са крвницима и кољачима овог народа одвратна. Католички свештеник је за вријеме покоља у Дракулићу испред цркве на петрићевцу бацао српске бебе у ваздух и дочекивао их на нож. То је слика коју требамо запамтити кад идемо заједно с њима молити за јединство. Све са неповишеним тоном и милином су нас геноцидисали и на силу покрштавали нашу дјецу!
  Даље, ти се не послужи аргументима на моје тврдње, нити одговори на моја питања, већ опет спинујеш и подмукло избјегаваш одговоре. Нисам ја ни написао да је Његова светост патријарх Павле јеретик зато што се сретао са католицима и са њима разговарао. Боже ме опрости! Већ сам написао да је Младен Дурић јеретик зато што се заједно са њима моли у њиховим објектима. То нас је учио Св. Василије Острошки, то нас је учило наше Православље, а то су нас учили и сами католици кад су нас клали, геноцидисали и унијатили! Ти у ствари својим писањем потврђујеш моје аргументе. Осим ових гријехова што Рамштајн поброја, много тога се може повезати са ватиканским сатаном, од крсташких ратова, преко освајања Америка и инквизиције па све до модерних покоља некатоличког становништва планете. Католици су јеретици јер исповједају да је папа непогрешив и да је наследник Господа Бога и ту је све јасно и концизно. Ти можеш да се молиш са њима заједно са Младеном, али немате права то да тражите од нас, нити Младен има права да то заједно са осталим новотаријама уводи у нашу Српску православну цркву! Шта, ако је Николај чинио исту јерес то и Младена ослобађа кривице за разваљивање српског националног бића? У чему је у опште поента тог екуменизма, шта ићемо у уједињење са јеретицима по цјену нашег разједињења??? Је ли то поента читаве приче? Већ смо се овдје на форуму подјелили, већ се Црква подјелила! Је ли ту цјену треба да платимо за то „јединство цркава“? Сваки Србин један једини је драгоцјен и колико год био мали број тих што одоше у катакомбе то је превелика цијена за јединство са јеретицима!
  Ако „не знаш толико“ о Његовом преосвештентсву владици Артемију онда немој ни да га узимаш у своје реченице. Немој да шириш лажи и неистине. Није истина да је „SPC objavila da je vladika pronevjerio novac“ већ је објавила да је неки од његових свештеника проневјерио новац!

 34. Бојан Нишевић, 20.01.2012. 09:18:17 [26143]

  OK, ja mislim da nije rješenje da se izolujemo pod staklenim zvonom i da ni sa kim ne razgovaramo zbog svega što nam se dogodilo ranije, crkva je vrlo živa i vrlo se transformiše, npr niko ne govori o starom zavjetu jer je prevaziđen, npr. tamo piše Ko radi subotom da se ubije… ovo sam naveo kao primjer transformacije crkve kao tijela Hristovog, i ko će razgovarati o svim promjenama ako nećemo mi hrišćani. Velika je greška ukoliko bismo se izolovali, zato sam negdje gore ubacio onu genijalnu misao Radjarda Kiplinga a evo ubaciću je i ovdje SINE I KAD TI KOSTI SLOME I PRESIJEKU TETIVE,I KAD BUDEŠ SMOGAO SNAGE DA SE PODIGNEŠ, SAKUPIŠ SVOJ ALAT, KRENEŠ ISPOČETKA I DA 60 SEKUNDI NE MISLIŠ NI O ČEMU, BIĆEŠ ČOVEK SINE MOJ.
  O značenju ad homenem ne mogu više da raspravljam, to je gimnazijsko gradivo a ne tema za web portal.
  Ja sam već rekao ja ne vjerujem ni u Grigorija, ni u Artemija, ni u Nikolaja, ja VJERUJEM U JEDNOGA BOGA OCA SVEDRŽITELJA, TVORCA NEBA I ZEMLJE I SVEGA VIDLJIVOG I NEVIDLJIVOG ITD… Ne znam uopšte zbog čega sam i počeo da raspravljam o njima.
  Prije nego što sam rekao nešto o Artemiju, naglasio sam da ne znam baš najbolje mada u principu nisam mnogo ni pogriješio jer sveštenici za sve i svašta traže dozvolu od vladike, tako da ni taj njegov sveštenik nije mogao uraditi ništa bez njegovog znanja.
  Pozdrav!

 35. vatikan je izgleda uspio da razbije i razjedini nasu crkvu potkupljivanjem sitnih dusa kao sto je grigorije kojemu nije sveta ni crkva ni njegov narod kojega pljacka.
  Istorija ce jednoga dana reci i o izdajnickoj ulozi u svemu tome i dodikovoj, ali tada Srba i pravoslavlja ovdje nece biti.Vuk je jedan od onih kojega su ubacili da poveca smutnju. Volio bih da me je vrijeme demantovalo da nisam bio u pravu jer sam odavno shvatio pogubnu ulogu dodikovsko kacavenda grigorije sotonskog trougla za moj narod.

 36. Нашијем, српскијем „вуковима и вучићима“ уопште, онако генерално добро иде латински…B-)

  А и од ријечи су. Сви одреда. Таман повјерујеш у обећање да ће нам се скинути с к..ца, кад ево ти га опет! Сам се натакари. Воли чоЈек… Оћу рећи; Canis, па још vulgaris…:D:D:D

 37. vuk, 20.01.2012. 09:37:17

  ‘ајде на страну то што покушаваш вјешто да избјегнеш директно одговоре на ово што Бојан пише, али зашто убацујеш то неко универзално вјеровање под плашт „јединства Хришћана“!?

  Ови са којима ти заговараш јединство, виде само столицу св Петра у ватикану и оно дупе што у њој сједи, то је све на земаљком шару, а горе на небесима је по њима неки невидљиви Бог, којем се треба помолити на миси!

  Гдје вам је ту Христос, наш Спаситељ? Служи вам као симбол, кад убијеђујете „невјернике“ какве муке чекају, ако само помисле..ма ни да не помисле, Хрићшанство је мучилиште за душе, код вас, тако је и у Јасеновцу било…

  Гдје је Христово учење да је човјек човјеку брат, а не вук? Зар се нису тога требали држати они злочинци што су у тим римокатоличким одорама клали ту сиротињу и дјецу по Дракулићу?
  А да..то је за тебе прошлост, шта су људске душе, прошлост…све је прошлост, заборав, опрост, мољење,…екуменизам ће нам вјероватно помоћи да заборавимо сву прошлост и ко смо и што смо и гдје идемо…

 38. Дакле, констатовали смо да нико није против сусрета, поздрава, честитања… али јесте против уједињења.

  Суштине Вуче је у томе да не постоји никаква сагласност унутар Сабора СПЦ, напротив. Постоји већина која је против уједињења. Да ли је ово вриједно наших међусобних подјела? Није. Свако одговоран никада не би правио раскол у својој кући. Не само да не постоји јединство у Сабору него је огромна већина народа против.

  Владика Артемије је доживио политички прогон како би лакше „прошла“ прича на КиМ.

  Мислим да се превише бавимо овим, па и црква. Ми имамо много пречих ствари. Црква је увијек била на челу овог народа и спасила га, више пута, у тешкој историји српског народа. Имамо проблем бијеле куге, имамо проблем унутар СПЦ везан за различита служења и сл. проблеме. То је приоритет, а не папа и католици.

 39. Dosadni su ovi Latini,poput onih vinskih musica.
  Mada bi se prije mogli porediti sa komarcima malaricarima.

  Braco i sestre.Razgovor,razmjena dobara,ekonomija,dobrokomsijski odnosi itd,itd.,sto rece Anja u redu…
  Medjutim,treba malo dublje sagledati ovo ekumentsvo,koje(u pravu su oni koji su to primijetili)je posast savremenog svijeta,koja dolazi sa nivom “poretcima“.
  Smatram da je Bojan na pravi nacin odgovorio na sve prepreke koje jednostavno nije moguce prevazici.
  Nije samo u pitanju krvava istorija sama po sebi,nego treba shvatiti motive i razloge za sve to.

  Rim od propasti carstva funkcionise na slican nacin vec vise od dva milenijuma.STalno trazi nove “cuvare svetog carstva“,koji bi “kupljeni“zlatom radili iskljucivo u svrhu jacanja nove-stare imperije,samo u teokratskom obliku.
  Vrhovni poglavar u Rimu je vrsta teokratskog vladara i svjetovnog diplomate i nekog vida cara nad carevima.
  U srednjem vijeku je ta hijerarhija zaista bila iznad samih careva.Cak je Karlo veliki(Vatikanski miljenik tada)bio ispod pape.Vremenom,burzoaskim i drugim revolucijama,dosta toga je izgubilo svoj znacaj,medjutim Vatikan “mijenja taktiku“,pa staje rame uz rame “novih tokova“i postaje jedna od mocnih i uticajnih(ako ne i najmocnija) svjetskih korporacija,imajuci u svome sastavu trgovce,bankare,advokate i tako redom….

  O II svjetskom ratu je suvisno trositi rijeci,vezano za ovu temu…jednostavno je suvise ocito ko je i na koji nacin bio duhovni pokrovitelj te podsticao zvjerstva i genocid i zasto.
  Naime jedini istinski takmac,koji dovodi u pitanje duhovnu dimenziju Vatikana je upravo pravoslavlje,koje u svojoj doktrini ne priznaje papu i Rim,kao vrhovnog gospodara cijele Hriscanske zajednice.
  Pravoslavlje,samo po sebi nije stroga hijerarhijska piramida .te se i na taj nacin sustinski razlikuje od Rima.

  Mislim da ne treba posebno pojasnjavati Srpsku slobodnu“obnarodovanu verziju“Hriscanskog ucenja,koju je lijepo opisao Arcibald Rajs.

  Sa druge strane bih opet zapitao,zasto bi uopste neki Srb pravio problem oko ekumenizma.Nije to losa ideja i kako Sikuljak kaze;
  „Сви се ми молимо да се хришћанство уједини, да се врате у православље“

 40. prijedor, 20.01.2012. 17:03:47
  Pozdrav i tebi i naravno,pridruzujem se cestitkama svima koji danas slave Svetog Jovana,ukljucujuci i jednog mog dobrog prijatelja na cijoj slavi nijesam danas,nazalost bio u mogucnosti da prisustvujem ali cu se zato pomoliti veceras(na svoj nacin)za dobrobit njegove a i drugih Serbskih porodica.

  Inace,takodje dobra digresija na ovu temu,pominjanjem Srpske slave kao jednog od cuvara tradicije Srba,takodje i poslednjeg stuba naseg svetog porodicnog zivota.

 41. vuk, 19.01.2012. 16:17:00
  „I šta od svega toga što ste naveli ne postoji kod vladike Grigorija? Ako je iko stub vjere i naroda onda je to on, vratio se u Mostar, ulio je narodu ohrabrenje da se vrati i narod se vraća u Mostar, sad nas je tamo osam hiljada, obnavlja Hram Svete Trojice, obnovio je Žitomisić, napravio hercegovačku Gračanicu, Osnovao je fond Sv. Vukašin za pomoć višečlanim porodicama, narod ga voli i okuplja se oko njega, vratio je hercegovce na hrišćanski put, kada je slava Trebinja na litiji učestvuje trećina stanovništva opštine, zamisli sad da u Beogradu na litiji povodom slave grada učestvuje trećina stanovništva ili u Banja Luci npr…“
  znas li uopste o cemu pricas ili bolje receno mlatis?
  narod se ne vraca u mostar sto voli grigorija nego sto u istocnoj hercegovini, koju je „usrecio“ grigorije nema od cega da zivi.ne postoji corba u trebinju u kojoj on nije zaprska,popovo polje,agrokop, neimarstvo, hipoteka na svu imovinu eparhije osim manastira tvrdos,prodaja vrijedne imovine crkve u dubrovniku i mostaru itd.zna se ko je napravio gracancu a on sigurno nije a drugo je pitanje treba li nam ona ili nesto od cega ce mo zivjeti.osam hiljada srba u mostaru? mozda ako se racuna i nevesinje a uskoro ih nece biti toliko ni sa nevesinjem jer narod bjezi od grigorijeve srece.ja zivim u okolini mostara i trebam voziti kilometrima da dodjem do prvog srbina a uzgred da kazem da sam ovdje jer nemam najacu strucnu spremu u trebinju-vladicanski blagoslov i zbog toga tamo nema posla za mene a ovdje imam nekoliko ponuda.
  trecina grada na litiji? pa naravno kad nemaju posla .

 42. vuk, 19.01.2012. 16:17:00
  „I šta od svega toga što ste naveli ne postoji kod vladike Grigorija? Ako je iko stub vjere i naroda onda je to on, vratio se u Mostar, ulio je narodu ohrabrenje da se vrati i narod se vraća u Mostar, sad nas je tamo osam hiljada, obnavlja Hram Svete Trojice, obnovio je Žitomisić, napravio hercegovačku Gračanicu, Osnovao je fond Sv. Vukašin za pomoć višečlanim porodicama, narod ga voli i okuplja se oko njega, vratio je hercegovce na hrišćanski put, kada je slava Trebinja na litiji učestvuje trećina stanovništva opštine, zamisli sad da u Beogradu na litiji povodom slave grada učestvuje trećina stanovništva ili u Banja Luci npr…“ И ја морам нешто додати на ово,мада ми,искрено,није била намјера да с било ким полемишем…И ја сам из околине Мостара,од рата живим у Невесињу и добро познајем ситуацију…Први потез Григорија као новоизабраног Владике Захумско-Херцеговачког и Приморског је био да прода огромну локацију у самом центру Мостара,на Рондоу(као нпр.Господска улица у БЛ)Продао је за милион марака иако је објективно вриједила много више.Ту је земљу нашој цркви поклонио чувени Мостарски газда Бранко Пешко,почетком 20. вијека…У самом граду Мостару има 150 објеката и локација које су до 2. свјетског рата припадале цркви,а многе од тих и до овог задњег рата,а владика изјави да није моменат да се тражи поврат те имовине,јер би то град Мостар отјерало у стечај???Ступа у сумњиве послове са сумњивим Мостарским(хрватским и муслиманским)бизнисменима, продаје земљу и објекте у граду(који су још остали црквени)и говори да се треба враћати у Мостар.И ја говорим да се треба враћати,али како?Од чега живјети?Немам земље толико да продајем комад по комад и да живим од тога,као владика и понеки Срби у околини Мостара.Чак и ови Мостарски Срби што су око владике су људи(већина њих)тотално упитних моралних квалитета,бивше задрте комуњаре,Додикове пудлице,усташки подрепаши,муфљузи разних врста и фела…Катастрофа је све то.Вјеруј ми Вуче,и ви остали,да упознате те „Србе“ живот би вам се огадио…

Оставите одговор