Влада усвојила Нацрт закона о Жељезницама

Влада Републике Српске усвојила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Жељезницама РС ради сталне потребе за реконструкцијом и модернизацијом жељезничке инфраструктуре и обавезе техничке и технолошке усклађености овог вида саобраћаја са међународним стандарима, изјавио је министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић. Он је новинарима након сједнице Владе рекао да се […]

четвртак, август 18, 2011 / 15:38

Влада Републике Српске усвојила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Жељезницама РС ради сталне потребе за реконструкцијом и модернизацијом жељезничке инфраструктуре и обавезе техничке и технолошке усклађености овог вида саобраћаја са међународним стандарима, изјавио је министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић.

Он је новинарима након сједнице Владе рекао да се мора одржавати конкурентност Жељезница РС са жељезничким предузећима из окружења, те пратити технолошки развој и достигнућа и да је с тим у вези неопходно вршити изградњу и реконструкцију инфраструктуре како би Жељезнице могле одговорити свим захтјевима тржишта.

Чубриловић је нагласио да је било неопходно законом обухватити и пруге уског колосијека због стандарда који се примјењују, додајући да РС има ускотрачну пругу Вишеград – Добрун и да се воде активности у вези са изградњом дионице ускотрачне пруге Срнетица – Млиниште – Шипово.

"Измјенама и допунама овог закона извршено је дјелимично транспоновање директиве ЕУ о жичарама пројектованим за превоз лица, односно дата је дефиниција, начин пројектовања и изградње, те овлаштење овом министарству да донесе правилник о жичарама", рекао је Чубриловић.

Он је навео да је то урађено јер БиХ настоји да уреди ову област као и у окружењу, јер се жичаре сматрају жељезничким саобраћајем на сајли.Оставите одговор