Вијести са Далеког истока: Кинези мјеркају аутопутеве у РС

Другог дана посјете Народној Републици Кини, предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић, са министрима Жељком Ковачевићем и Недељком Чубриловићем, разговарао је са предсједником кинеске државне корпорације "Цесте и мостови" из Пекинга. Тема овог разговора била је исказан интерес ове корпорације за улагање у изградњу мреже ауто-путева у Републици Српској. Састанак је на обострано задовољство закључен […]

среда, мај 11, 2011 / 13:00

Другог дана посјете Народној Републици Кини, предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић, са министрима Жељком Ковачевићем и Недељком Чубриловићем, разговарао је са предсједником кинеске државне корпорације "Цесте и мостови" из Пекинга.

Тема овог разговора била је исказан интерес ове корпорације за улагање у изградњу мреже ауто-путева у Републици Српској. Састанак је на обострано задовољство закључен договором да експерти ове корпорације већ сљедеће седмице посјете Републику Српску и Бању Луку, како би са представницима Министарства саобраћаја и веза у Влади Републике Српске започели техничке преговоре и конкретизацију сарадње на изградњи мреже ауто путева у Републици Српакој.

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић разговарао је и са потпредсједником Кинеске увозно/извозне банке (EXIM Banka) водећом банком у Кини, која је задужена за финансирање послова у иностранству. Премијер Џомбић је добио увјеравања да ће EXIM Banka финансирати оне пројекте за које покажу заједнички интерес кинеске државне корпорације и Влада Републике Српске, првенствено у области изградње аутопутева у Републици Српској.

Да су власти у Пекингу изузетно заинтересоване за посјету предсједника Владе Републике Српске, показује и званични састанак са представницима Министарства за економске односе и трговину (MOFKOM). На састанку је разговарано о трговинском билансу између НР Кине и Републике Српске, уз оцјену да су двије делегације сагласне у чињеници да постоји пуна спремност за јачање економских односа. У прилог томе иде и чињеница да су представници MOFKOM-а позвали привреднике из Републике Српске да учествују на сајму Европских производа који ће бити одржан у новембру ове године у Кини, као и да ће за делегацију привредника из Републике Српске бити обезбијеђено бесплатно учешће.

У оквиру другог дана радне посјете делегације Владе Републике Српске НР Кини, министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић, посјетио је једну од највећих термоелектрана у Кини. Домаћини су министра Ковачевића упознали са начином функционисња, те са савременим технологијама које се користе у овој области енертгатике, а које би могле бити коришћене при изградњи термоенергетских објеката у Републицу Српској. Министар Ковачевић је изразио задовољство чињеницом што је имао прилику да посјети једну од најсавременијих термоелектрана садашњице, те изразио пуну спремност за сарадњу са кинеским компанијама у овој области.

Делегација Владе Републике Српске, након пријеподневних састанака у Пекингу, сутра наставља своју радну посјету разговорима са представницима корпорација у Макаоу.0 КОМЕНТАРА

 1. о,не! Сад ће и Кинезе убацити у причу. Ови су стварно способни. Ко их не би волио? Вјероватно ће као протууслугу дати држављанство за 2 милиона Кинеза. Ми и овако немамо густу насељеност. Шта је 80 становника/км2 у односу на њихових 1000 и више.

 2. Ne znam što ovakvi zajedljivi komentari prethodnika,očito su protiv svega ali bez argumentacije ismejavaju ovu vest??? Ne razumem takve ljude i takav mentalitet-kritizirati sve ali ne reći svoje mišljenje i ZAŠTO kritikuješ.

  Kolko ja znam Kinezi IMAJU PARE koje ni mi ni zapad NEMAMO.

  Kolko ja znam,Kinezi daju kredite po kamatnim stopama daleko manjim od onih sa zapada,pa ako imamo ekonomski interes u čemu je problem?

  Mora čovek biti glup ko panj da kaže da se kreditni posao kompenzira državljanstvom a ne kamatama ili koncesijom, ili mora biti još gluplji panj da ne vidi da je Kina naklonjenija RS-u i Srbima nego „fašistički demokrati sa zapada“.

 3. Podsjetimo se:
  Revizija budžeta RS: Za nepostojeće autoputeve i aerodrome više od četiri miliona KM

  Iz budžeta Republike Srpske prošle godine dato je 4,1 milion maraka za konsultantske usluge o mreži autoputeva u RS-u čija realizacija do danas nije počela.

  Osim za nepostojeće autoputeve, izdvajan je novac poreznih obveznika RS-a i za nepostojeći aerodrom u Trebinju i to 362.000 KM, ukazala je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a u izvještaju o radu Ministarstva saobraćaja i veza u prošloj godini.

  Revizori su dali mišljenje s rezervom ovom resoru Vlade RS-a, koje je prekoračilo budžet za 331.000 maraka, te kroz 26 relokacija “prebacilo” gotovo šest miliona maraka.

  U prošloj godini sufinansirano je i Javno preduzeće „Sky Srpska“ s 1.120.000 maraka, što je za 740.000 više u odnosu na odobreni budžet, a tim iznosom sufinansirana je aviolinija Banja Luka-Ljubljana, jer nije bilo zainteresiranih putnika.

  I u ovom slučaju sredstva su osigurana relokacijama, kao i za spomenute konsultanske usluge za autoputeve u RS-u, gdje su sredstva relocirana istoimenom javnom preduzeću.

  Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a tužilo je „Austrojet“, aviokompaniju s kojom su prije nekoliko godina imali uspostavljenju liniju Banja Luka-Salzburg, ali je ugašena zbog nerentabilnosti.

  Međutim, iako su dobili sudski spor da im se vrate 2008. godine uplaćeni avansi od 153. 498 KM, revizori su konstatirali da do toga nije došlo.

  Presuda nije pravosnažna jer je tužena strana u međuvremenu promijenila adresu.

Оставите одговор