Велика Британија на дну љествице по квалитету живота у ЕУ

Најгора земља за живот у Европи је Британија, а најбоље су Француска и Шпанија, објавио Интернет портал за статистику "Јусвич" /uSwitch/. Британија на дну љествице по квалитету живота због високих трошкова живота, лошег односа радног и слободног времена и ниских владиних издатака за здравство и образовање. Француска и Шпанија заузеле су прво, односно друго мјесто, […]

петак, септембар 30, 2011 / 10:25

Најгора земља за живот у Европи је Британија, а најбоље су Француска и Шпанија, објавио Интернет портал за статистику "Јусвич" /uSwitch/.

Британија на дну љествице по квалитету живота због високих трошкова живота, лошег односа радног и слободног времена и ниских владиних издатака за здравство и образовање.

Француска и Шпанија заузеле су прво, односно друго мјесто, судећи по новом Индексу о квалитету живота који је сачинио статистички Интернет портал "Јусвич".

Студијом је обухваћено десет европских земаља, а у обзир је узето 16 различитих фактора, укључујући нето приход по глави становника, висину ПДВ-а, цијене хране, горива и кирије, као и број слободних дана, радних сати и очекиваног животног века.

Британији су се на дну листе придружиле Шведска и Ирска. Са друге стране Француска је трећу годину заредом шампион, док је прате Шпанија и Холандија.

Упитани за пет најгорих ствари везаних за живот, 59 одсто Британаца наводи "уништено друштво", скоро половини сметају високи трошкови живота, а 47 одсто забринуто је због криминала и насиља. Тек пет одсто одговорило је да је срећно својим животом у Британији.

Упркос чињеници да су плате у Британији изнад европског просјека, најнижи индекс кад је ријеч о квалитету живота Британија је "зарадила" због дужине радних часова, малог броја слободних дана у години, високој старосној граници за одлазак у пензију, најскупљој храни, високим цијенама енергената, али и веома малом броју сунчаних дана.

Највише забрињава податак да више од десет одсто људи озбиљно размишља да емигрира, док би сваки четврти Британац напустио земљу кад би могао.

Иако је прва на листи Индекса Француска са седам одсто, ипак, није најпожељнија дестинација за живот Острвљана.

Наиме, у анкети где би најрадије живели, већина Британаца, њих 13 одсто, изабрала је Шпанију. Сунце, плаже, дужи животни век, највише слободних дана од свих европских држава, као и најјефтинији алкохол чине шпанију неодољивом за Британце.Оставите одговор