Величанствени Никола Хаџи Николић

Ако неко не зна, у Бањој Луци је Српска нова година прави празник. Била је и биће. Србијана је некад у рату, у циљу мобилизације менталних ресурса, била нерадни дан, а 31.12. и 01.01. дан као и сваки други. Ове, 2011. године, није више тако. Бања Лука је на Тргу Крајине понудила народњаке, пљескавицу (2 […]

петак, јануар 14, 2011 / 18:14

Ако неко не зна, у Бањој Луци је Српска нова година прави празник.

Била је и биће. Србијана је некад у рату, у циљу мобилизације менталних ресурса, била нерадни дан, а 31.12. и 01.01. дан као и сваки други.
Ове, 2011. године, није више тако. Бања Лука је на Тргу Крајине понудила народњаке, пљескавицу (2 КМ), велику порцију ћевапа (4 КМ), кувано вино (1,5 КМ) и пиво (по жељи и цијена); а све то за 40.000 КМ организационог новца из буџета Града. И било је прилично посјећено.
У Дому омладине, независно од овог догађаја, они (млађи) који су за другачију врсту музике, а за новака нису имали пара – могли су да остваре упад за 1 КМ, која ће заједно са приходом од шанка, бити уплаћена као помоћ пострадалим у поплавама. Заузврат би добијали провод на топлом и лијепо удешеном мјесту. Врло подесно у очима свих из редакције Фронал.РС, и похваљиво из општељудских мотива.
Магнум
У ДФК, десило се нешто што се не виђа често. Одавно нико није запалио масу као што је то учинио Никола Хаџи Николић и другари из 357. Неко као да је пуцао у главу учмалости бањолучке сцене, јер је публика, просто речено, откачила. Нови музички уредник Демофест клуба је славодобитно прошао своје ватрено крштење.
Препун ДФК је одјекивао од пјесме и подигнутих руку, а звање на бис није уопште било у духу "реда ради". Никола је у једном тренутку снимао атмосферу уз помоћ мобилног телефона, и то искључиво у "анплагд" моду. Људи у БЛ једноставно баш воле 357. А и они њих, те помену Бању Луку у пјесмама.
Никола, фронтмен вокалноиструменталног састава чије име ресемблира са врстом револвера, дијаметрално је различит интелектуални калибар од Београдског "урбаног мејнстрима". Никола изводи композиције са социјално ангажованим текстовима, даје интервјуе наглашено идеалистичког и активистичког призвука, са посебним нагласком на здраво, и још више здраворазумско родољубље. Све то, очигледно, у БЛ пада на веома плодно тло и 357 је синоћ много више личио на "српску Металику", него на "српске Секс Пистолсе".
Публика се драла из петних жила: Косово је срце Србије!
Како је репортеру Фронтала цркла батерија, а усљед новогодишње безбрижности и опијености без резерве у бисагама, клип који можете да погледате и није претјерано илустративан за атмосферу. Показало се, по ко зна који пут, да је Српска нова година баш озбиљан празник у Бањој Луци, те је маса откидала на пјесме 357, а поготово "Једна је Србија – курви је много!" и, наравно, "Спрем’те се, спрем’те четници".
Било је изненађујуће видјети колико младих, али баш младих људи, немају индуковану психозу и наметнути осјећај кривице, што дижу три прста и падају у севдах на "националистички дискурс".
Рецимо, на "ултрашовинстичку" и "националистичку" пјесму, која одаје пуну дубину српског десничарства уз рефрен: "Цигане, мајсторе. Цигане не дај се!".
Као нерадни дан
Српска нова година је при дочеку ове, нове јулијанске 2011. године, била много озбиљнији догађај него што је то било случај у новијој прошлости. По понашању људи, уопште нисте имали осјећај да је сутра радни дан. Чак је и државна пиротехника, по мишљењу многих посматрача, била много боља него за "међународну Нову годину". Ту нову годину ваљда славе ОХР и остатак нападача на државност РС?
Све у свему, и раније је ова негрегоријанска нова година (нема везе са Рафијем Грегоријаном) била угоститељска мајка. Ко се није офајдио за 31.12. има шансе за поправни 13.01.
Због тога би неко, усљед велике дислоцираности престонице нам на Запад, могао размислити о брендирању овог догађаја у главном граду РС, на који би уз адекватна улагања дошли сви они којима није доста јануарске забаве у региону. Али то су већ озбиљна питања, која повлаче и она "Има ли ту мене?", за шта у редакцији Фронтал.РС ама баш нико нема дара за одговорити.
Све у свему, синоћ су се масовно дизала три прста, јело и напијало до бесвијести, ломиле се флаше, бацале петарде и сутра се рано морало устати на посао или факултет. Био је то бар један дан у години, гдје Фронтал није ни по чему посебан медиј. Сви су били велики Срби.
Све најбоље у Српској 2011. години од редакције Фронтал.РС и пратимо се у остатку исте!


Оставите одговор