УНРС тражи одгоду усвајања најављених закона и јавне расправе

Удружење новинара Републике Српске поводом процедуре око доношења измјена кривичног закона у домену криминализације клевете, односно нове најаве закона о регулисању рада невладиних организација по узору на амерички, апелује на предлагаче да успоре процедуру и учине процес што доступнијим најширој јавности, како би се повећала употребљивост, корисност и дуготрајност законских измјена на општу корист заједнице.

четвртак, март 9, 2023 / 19:10

УНРС није консултовано ни у ком сегменту раније најављених законских измјена у погледу увреде и клевете, као ни у најави новог закона о НВО-сектору, а једнако су тако третирана и друга удружења, односно носиоци јавног живота. Сматрамо да је јавности недовољно јасно представљено, недостојно и на непримјереном нивоу коментарисано било које од ових најављених законских рјешења, па предлагача закона позивамо да нипошто не жури са упућивањем истог пред посланике.

Ресорне министре, јавне тужиоце и друге носиоце функција битних или повезаних са судском влашћу и медијима, позивамо да пред грађанима, најбоље у програму уживо, изнесу своје ставове и мотиве поводом законских измјена; уз најмање неколико кругова јавних расправа отворених за цјелокупну јавност. Само на тај начин ће се доћи до задовољавајућег и демократског законског рјешења. Досадашња динамика и процедура изазива забринутост да неће бити тако.

УНРС користи прилику да апелује на надлежне да се истражи јесу ли оштећења на возилима у власништву новинара Александра Трифуновића и Николе Мораче из Бање Луке, предузета у сврху мобинга, застрашивања и пријетње; те да о налазима истраге обавијести јавност.Оставите одговор