Уништено 449 комада цивилног оружја – 8:1 за цивилни арсенал

Заједничком акцијом Развојног програма УН и Министарства унутрашњих послова Републике Српске у Бањој Луци је данас уништено 449 комада малог оружја и лаког наоружања прикупљеног у акцијама заплијене нелегалног оружја и изузимањем из завршених судских процеса. Руководилац УНДП-овог Пројекта контроле малог оружја и лаког наоружања у БиХ, Јасмин Поробић рекао је Срни да је прикупљено […]

четвртак, мај 19, 2011 / 06:35

Заједничком акцијом Развојног програма УН и Министарства унутрашњих послова Републике Српске у Бањој Луци је данас уништено 449 комада малог оружја и лаког наоружања прикупљеног у акцијама заплијене нелегалног оружја и изузимањем из завршених судских процеса.

Руководилац УНДП-овог Пројекта контроле малог оружја и лаког наоружања у БиХ, Јасмин Поробић рекао је Срни да је прикупљено оружје било у посједу МУП-а РС и да данашња акција представља почетак свеобухватне активности уништавања вишкова наоружања.

Он је додао да би тај пројекат требало да унаприједи безбједносно окружење у БиХ, а Развојни програм УН подржава процесе уништавања оружја у циљу смањења броја инцидената оружаног насиља у земљи.

Акција је организована у простору фабрике "Јелшинград" у Бањој Луци.

Према подацима надлежних органа, у БиХ се налази 1 244 142 комада ватреног оружја, од чега је у посједу цивила 1 098 762, а само 144 378 у употреби у државним и ентитетским институцијама, чиме је број оружја у посједу цивила премашио државни арсенал у омјеру осам напрема један, што је знатно неповољнија ситуација у односу на свјетске статистике.Оставите одговор