УН – У октобру нас чека седмомилијардити становник Земље

УН су покренуле глобалну кампању под називом "Седам милијарди активности" посвећену рођењу седмомилијардитог становника на Земљи, што би требало да се деси већ у октобру ове године. УН жели да уједини политичаре, јавност, међународне организације, представнике бизниса и науке у борби за очување планете и побољшање живота будућих генерација, преноси "Глас Русије". "Седмомилијардити становник на […]

уторак, септембар 20, 2011 / 07:25

УН су покренуле глобалну кампању под називом "Седам милијарди активности" посвећену рођењу седмомилијардитог становника на Земљи, што би требало да се деси већ у октобру ове године.

УН жели да уједини политичаре, јавност, међународне организације, представнике бизниса и науке у борби за очување планете и побољшање живота будућих генерација, преноси "Глас Русије".

"Седмомилијардити становник на планети, по рачуници УН, требало би да се роди већ у октобру. До 2023. године на Земљи ће живјети осам милијарди људи, а до краја вијека више од 10 милијарди. То пред свјетску заједницу поставља мноштво тешких питања", сматра руски стручњак за демографију Сергеј Захаров.

Према његовим ријечима, у многим земљама влада велики недостатак водних и енергетских ресурса и намирница.

"Осим тога, све је очигледна неравномјерна распоређеност становништва по земљама и регионима. У Бангладешу, напримјер, на једном квадратном километру живи 960 људи и притом се становништво и даље повећава. И тако високи показатељи су карактеристични за целу Азију. Истовремено у многим земљама Африке, Јужне Америке, па чак и Канаде густина становништва износи највише 10 људи на квадратном километру". каже Захаров.

Он закључује да ће свјетска заједница ускоро морати озбиљно да размисли о емиграцији као једном од начина да се ситуација доведе у равнотежу.Оставите одговор