Србија: Ухапшена Светлана Вукајловић

Београдска полиција ухапсила је бившу директорку Републичког завода за здравствено осигурање Светлану Вукајловић и још двије особе у оквиру истраге о малверзацијама приликом набавке вакцина против новог грипа 2009. године, потврдио је министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић. Дачић је рекао да су ухапшени и директор фирме "Југохемија" Владимир Гравар и оснивач ваљевске фирме "Детап" […]

уторак, септембар 20, 2011 / 07:12

Београдска полиција ухапсила је бившу директорку Републичког завода за здравствено осигурање Светлану Вукајловић и још двије особе у оквиру истраге о малверзацијама приликом набавке вакцина против новог грипа 2009. године, потврдио је министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је рекао да су ухапшени и директор фирме "Југохемија" Владимир Гравар и оснивач ваљевске фирме "Детап" Љубомир Павићевић. Ове двије компаније учествовале су у набавци "Новартисових" вакцина против грипа.

Према његовим ријечима, у зависности од даљег тока истраге, видјеће се да ли ће бити још осумњичених у вези са набавком вакцина.

Светлана Вукајловић је послије обављања дужности директора Републичког завода за здравствено осигурање прешла да ради у приватну фирму, а почетком августа, како су тада објавили поједини медији, била је саслушана због сумње да је злоупотријебила положај приликом набавке "Новартисових" вакцина.

Тужилаштво за борбу против организованог криминала почетком августа је најавило скоро окончање преткривичног поступка.

Претпоставља се да је током набавке вакцина буџет Србије оштећен за више од шест милиона евра.
Послије одлуке о куповини вакцина од двије свјетске фармацеутске куће, појавиле су се информације о нежељеним дејствима "Глаксове" вакцине, па је изабрана "Новартисова".

Србија је од "Новартиса" купила 857 000 доза вакцине по цијени од 799 динара за једну, чији је рок важења истекао почетком новембра 2010. године.

Фармацеутску кућу "Новартис" заступала је "Југохемија" која је, како је саопштено при отварању тендера, једина приложила комплетну документацију, а која је понудила вакцину по цијени од 799 динара по дози, што је у том тренутку износило осам евра.

Око 600 000 вакцина за које је, према незваничним информацијама, плаћено око 4,5 милиона евра, није искориштено.

У истрази о набавци вакцина раније је саслушан бивши министар здравља Томица Милосављевић и шеф радне групе која је пратила епидемиолошку ситуацију Предраг Кон.Оставите одговор