dysko

Улица и мотке

Разумљиво је зашто се улице и мотки плаши свака власт. Али, зашто их се плаши опозиција? Борци (радници, сељаци), студенти, пензионери…? Многи прижељкују, али се плаше. Пише Душко Вукотић, предсједник Ветерана републике Српске (ВРС) Немојте ми рећи да нисте никад видјели како човјек пљује телевизор. Никад нисте чули како „треба изаћи на улицу и све […]

уторак, јануар 21, 2014 / 09:05

Разумљиво је зашто се улице и мотки плаши свака власт. Али, зашто их се плаши опозиција? Борци (радници, сељаци), студенти, пензионери…? Многи прижељкују, али се плаше.

Пише Душко Вукотић, предсједник Ветерана републике Српске (ВРС)

Немојте ми рећи да нисте никад видјели како човјек пљује телевизор.

Никад нисте чули како „треба изаћи на улицу и све ово срушити!“

Или како „ све треба моткама растјерати. И то оним ……… моткама!“

Ако нисте, онда сигурно не живите у Републици Српској.

То опет не значи да су у окружењу изрази бијеса поданика, у односу на власт стилски културнији. (Ово истичем да други не помисле како су бољи од нас.)

НЕ ВРИЈЕЂАЈТЕ ВУКОВЕ!

Е тако и већина нас демобилисаних бораца или ветерани рата, као некад о пушкама и бојиштима, све чешће причамо о улици и моткама.

Причао сам ја о томе и са Дроњком, много раније него фејсбук револуционар Прерад, коме су у кућу специјалци упали. Причали смо Дроњак и ја два пута. Други пут љубазно нас је поздравио и члан личног обезбеђења Предсједника Републике Српске у башти кафића Интермецо у Бањoj Луци.

Ни по чему нисам стекао утисак да је страни плаћеник, него представник генерације напаћене егзодусом, одрастањем у страху за живот оца на првој борбеној линији и неизвијесности посла након школовања. Дакле, само један млад човјек израстао из „ратног дјетета“ којем ум није ограничен међама туњавости и као такав непожељан за сваку власт.

Закључио сам и да је револуционар на чекању јер како и сам рече „чека да након избора опозиција предвођена СДС-ом покаже шта зна“.

Пошто сам ја то што он чека већ видио, нисмо се више састајали што никако не значи да са њим увијек нећу радо кафу попити и причати о свему о чему причам и са свима онима који смију гласно говорити гледајући саговорника у очи.

Морам признати да ме нико није звао на информативни разговор.

Ваљда сам безопаснији од Прерада и од Дроњка, што ме помало вријеђа. Ипак сам ја био један од команданата Вукова са Дрине.

ЈЕДАН ОД МНОГИХ ВЕТЕРАНА РАТА

Прије тога, кад ме у мају 91. године генерал Аџић слао у Вуковар, предлагао сам да кренемо на Београд и похапсимо све од Кадијевића до чланова Предсједништва тадашње заједничке Државе. Тада су ме безбjедњаци звали на информативни разговор.

Ипак, послали су ме са тенковском четом у Вуковар, а Аџић и Кадијевић одмах откупили четворособне станове у Београду за мање од тадашњих 500 ДМ.
Питате се што то сад истичем? Ко ће, ако нећу ја? Уосталом, знате ли колико је нас оваквих које више нико на зове ни на информативне разговоре о државним темама.
Они мисле да је све онако како им то Угузи представљју.

ДРЖАВНЕ ЈАСЛЕ

Али да се вратимо улици и моткама.

Власт колеба и одвраћа рају од изласка на улице и хватање мотки за крај неумочен у смрдљиви садржај, означавајући могуће револуионарне вође и мотконоше страним плаћеницима-дакле издајницима.

Власт тако остаје на патриотском трону стављајући истинске сиромашне родољубе пред ризик линча због издаје виших циљева које је иста та раја освојила.

Зашто се тако понаша свака власт, јасно је к’о дан. Али, зашто се улице и мотки боји и само-прокламована опозиција?

Једноставно. Зато што улица, за назови опозиционе вође, носи пуно већи ризик губитка привилегија него што то нос изборна технологија преваре. Улица носи ризик ударца мотке и по „опозиционој“ глави јер неконтролисаној маси њихова лица могу да зазвуче познато и да их подсјете на времена кад су они били власт. Чак и могућу губитак на изборима носи за већ познату мањину само ризик од губитка краљевског курчења, али државне јасле су загарантоване.

САГА О КУРТИ И МУРТИ

У низу разлога за страх од улице и мотки и за власт и за опозицију јесте и опасност да би улица могла да изроди нови јак политички покрет који би могао да усиса све непартијске војнике, па чак и неку њихову паравојску која је разочарано годинама чекала у редовима за партијске масне порције. Овако су свјесни да нова лица и носиоци нових идеја углавном усамљено своје идеје лајкују на друштвеним мрежама или држе говоре пред малим групицама разочараних који чекају новог Месију. Истина да изборне прорачуне мрси ДНС који у оба случаја мирише на власт као и напредњаци који су већ виђене програме укоричили у фотографију Александра Вучића а да га зато нису ни питали. Али, народу је довољно да се иза слике назиру пуни затвори па им није ни важно какав је програм. Не мора слика са собом да носи добро за већину, важно је да плаши бахату мањину.

Без догађања народа на улици изборне резултате ће ипак опредијелити само зачини јаких мириса на власт. Ко буде више мирисао на власт имаће више гласова.
Медији већ опредјелили за фаворите пуштајући у етар поруке нових лица само у мјери која појачава мирис фаворизоване политичке чорбе.

Највећи дио понижене и незапослене раје (демобилисани борци односно радници и сељаци) који су све изгубили и немају шта изгубити у искуству носе ризик од појаве крви или губитка слободе па за њих „мирна босна“ нема алтернативу. Зато се и они плаше мотке и улице иако се пушака нису плашили.

ПРЕКИНУТИ САГУ О КУРТИ И МУРТИ ПРИЈЕ ИЗБОРА

Због свега реченог ми Ветерани Републике Српске, Предсједнику Републике Српске који по нашем Уставу изражава јединство народа предлажемо да опозицији већ у фебруару преда извршну и законодавну власт и обезбиједи им већинску подршку.

Нека нам опозиција из катастрофе у којој виде све узрочнике осим себе самих, покаже пут и поведе у свјетлост. Имаће довољно времена да за првих сто дана поднесу извјештај о томе да ли излазимо или дубље тонемо.

Аргумент како неће да преузимају празну и опљачкану кућу им и није неки аргумент јер је логично да их у октобру чека већа дубиоза. Нека им Предсједник Републике Српске као носилац јединства народа да шансу да видимо да ли то они воле сиротињу рају и имају рјешења или траже подршку да од октобра опет они јашу.

Без оваквог потеза Предсједника Републике Српске, сага о Курти и Мурти биће дужа од холивудске Династије.0 КОМЕНТАРА

 1. Vrlo problematicno je govoriti o opoziciji u RS-u znajuci isprepletenost poslovnih, licnih i svih drugih interesa izmedju “ nekih rezimlija i nekih opozicionara“. Koliko jedni i drugi imaju „oraha u dzepu“.

  Sta bi se kvalitetno promijenilo za narod u RS-u kada bi Obren Petrovic iz SDS-a zamijenio g Dodika?

  Ili nedavna tema sa OC Jahorina: kada bi g. Dragan Cavic postao tamo upravnik ?

  Mislim da u svijesti svakog pojedinca treba da prevlada bar razmisljanje :
  „Ne znam da li ce biti bolje ako bude drugacije, ali da bi bilo bolje mora biti drugacije“

 2. Истинске промјене се овде једино мотком и могу десити.

  Све остало су заблуде, куповина времена, развлачење жваке, да би они себи продужавали „живот“.
  Хипотетички:
  Када би се у читавом свијету заиста догодиле некакве промјене, ово овде би било последње мјесто где би се то десило.

  Ово је за њих рај!
  Мотка је за њих из раја изашла. Они једино тај закон познају и плаше га се.

 3. Pozdrav za Vuka!

  Samo mala napomena na konto Dronjka i njegove ideje. Neću ga kritikovati kao inače, samo nešto što sam uočio da generalno ljudi ne shvataju, a rekoh već na drugoj temi: nema čekanja, jer poslije izbora nema kajanja, ni mogućnosti za dogovor.

  Dakle, „treći blok“ koji u ovom trenutku ne funkcioniše, mora da nametne svog kandidata za predsjednika opoziciji, jer samo tako opozicija može da ubijedi narod da će raditi za narod, a ne za sebe.

  Ne bih u ovom trenutku da opanjkavam SDS, debelo sam jezik pregrizao da ne kritikujem Savanovićev tekst, ali futavi Bosić mora da bude JASAN: JESMO ili NISMO. Opet, on sam od sebe nije nikakav kandidat, a sve druge je ugušio.

  Na žalost, ogroman dalji problem koji će preživjeti smjenu vlasti jeste trulež u pravosuđu. To će biti teško riješiti, ipak, korak po korak.

  Ako kojim slučajem SNSD preživi ove izbore, Republika Srpska postaje 100% privatna, entitet incesta i kriminala. Nadam se da se to neće desiti.

 4. Citamknjige, 21.01.2014. 17:33:26

  Ujediniti pod kim?

  Dobar tekst i ovom prilikom pozdravljam saborca Vukotica iako nijesam bio u Vukovima.
  Sve je lijepo receno i to je nazalost ono sto sam mnogima pokusavao vise puta da skrenem paznju.
  Taj kurta i murta je ,istina uglavnom sve sami ratnoprofiterski sljam pomijesan sa talogom bivse crvene burzoazije.
  Foteljasi po profesiji kojima je finalni san u sustini “ropska“ unija gdje ce oni onda legalizovati ono sto su popljackali.

  Davno i rado bi svi oni precrtali Republiku Srpsku ali se jos uvijek plase naroda.
  Zato se ovako davi dugorocno,priprema se mic po mic holokaust i evropsko ropstvo,tako da to nekako ni ne osjetimo.
  Lagano,nadleznost po nadleznost dok u isto vrijeme se pljacka nastavlja i to rade i taj kurta i taj murta.

  Daj onda Vukoticu,trazimo nekog ko je koliko toliko rodoljub i neiskvaren.Ima li takvih uopste?
  Ovaj ribar je cini se posten covjek ali nesto mi to sa ekologijom i sve skupa…oprosti ribar,zvuci suvise mlako.
  Povezujmo se sa nekim ko moze okrenuti novi list,neko jak i karizmatican ali i istinski rodoljub.

  Ima jos nekoliko mjeseci do tih izbora a niko nista.Od prica se nece nista izmijeniti.

 5. јахач,

  Вукотић се и повезао са рибаром Лазаревићем због економско-еколошког програма Еколошке партије РС и карактеристика које ти тражиш, значи памет, визија, резултате иза себе,искренио родољубље и доказана храброст.

  Оно што ја мислим је да нама не треба месија него много таквих људи као Лазаревић, треба програм који је добио највише оцјене економиста и привредника из Србије на челу са Бранком Драгашом провести.

 6. Поштовани читаоци и коментатори,
  Својим текстовима не претендујем на довршене истине већ јавно изражавам своје ставове именом, презименом и „сликом“.

  Значајно је да вас подсјетим да Ветерани Републике Српске имају потписан Споразум о програмској сарадњи са Еколошком партијом Николе Лазеревића чији смо програм оцијенили као реално спроводив и високо патриотски.

  За нас није занемарљиво ни то што је Никола ветеран рата, а то што је баш његов политички програм препознао економски ауторитет Бранко Драгаш,само нас јеувјерило у исправност наше одлуке да подржимо програм који су написали и потписали Лазаревић и Драгаш.

  Синиша Божић, млади истински мр. економије са својим Удружењем акционара инвестиционих фондова је такође лик који изузетно поштујемо и са којим смо потписали Споразум. Божићева упорна борба да заштити Борс инвест фонд од потпуног уништења и све мале акционаре-борце за нас је високо морални чин који заслужује нашу подршку.

  Свјесни смо ми тешкоће медијског пробоја, али нам је важно да смо сигурни да нисмо промашили у одабиру сабораца за боље сутра.
  С поштовањем! Душко Вукотић

 7. Ma sve je to lijepo ovako na papiru ili dopisujuci se.
  Nijesam siguran da nije potreban pokret i ako ne mesija onda neko sa dovoljno harizme da moze da ponese ljude.
  Kad kazem harizme,ne mislim samo na nekog ko je u stanju da drzi dobru govoranciju itd.,nego mora se naglasiti sta se hoce,drugim rijecima,prvo i osnovno treba narodu objasniti da ce ta nova struktura uciniti sve da ne udjemo u Evropu pod broj jedan.Pa onda sve ostalo.

  Svi znamo da je ulazak u Evropu potpuni kraj suverenosti i bilo kakve slobode odlucivanja,dodatno obavezno zaduzivanje i potpuno porobljavanje stanovnistva na kraju krajeva.
  Ali gdje je ta najbitnija stavka u tim programima?

  Narodu to treba jasno staviti do znanja.
  Sad posla nema,ako nas inkorporiraju(okupiraju) ,isto tako a i da bude nesto malo,bice za krvavu dnevnicu od 12-14 sati za stine pare.
  Jedini spas bi bio okretanje nekim novim trzistima i sporiji ali siguran razvoj.
  To sve podrazumijeva naglu promjenu kursa sto dalje od Evrope,zaustavljanje zaduzivanja,protjerivanje ino banaka itd.

  Dobro,da nije sve tako crno,procitao sam ono sto sam online mogao naci i nije lose.Dobre ideje i cini mi se dobri ljudi.
  Jedino sto mi fali malo tog…pokreta.Plasim se da sve ovo obican svijet koji blene u spanske i turske serije slabo razaznaje,slabo cita,vise se pali pod tim satrama i nekakvim bombasticnim parolama.
  U svakom slucaju zelim puno uspjeha…

Оставите одговор