Ухапшен директор ММФ-а

Извршни директор Међународног монетарног фонда Доминик Штрос-Кан ухапшен је у Њујорку на основу оптужбе за сексуални напад на хотелску собарицу. Њујоршка полиција саопштила је да ће током дана против првог човјека ММФ-а бити подигнута оптужница. Три детектива у цивилу су га извели из авиона "Ер Франса" и ухапсили под оптужбом за сексуални напад у суботу […]

недеља, мај 15, 2011 / 10:09

Извршни директор Међународног монетарног фонда Доминик Штрос-Кан ухапшен је у Њујорку на основу оптужбе за сексуални напад на хотелску собарицу.

Њујоршка полиција саопштила је да ће током дана против првог човјека ММФ-а бити подигнута оптужница.

Три детектива у цивилу су га извели из авиона "Ер Франса" и ухапсили под оптужбом за сексуални напад у суботу током дана, на хотелску собарицу, рекли су званичници.

Штрос-Кан је ухапшен на међународном аеродрому Џон Ф. Кенеди свега 10 минута прије него што је требало да полети за Париз.

Бенџамин Брафман, адвокат Штрос-Кана, рекао је да ће се његов клијенти изјаснити да није крив.

Портпарол полиције Њујорка Пол Браун рекао је агенцији Ројтерс да је 32-годишња собарица у хотелу "Софител" на Менхетну, у близини Тајмс сквера, поднијела тужбу против Штрос-Кана (62) за сексуално напаствовање, покушај силовања и незаконито затварање, додајући да је собарица обавијестила колеге, а они су звали полицију.

Браун је рекао да је након инцидента у хотелу шеф ММФ-а отишао на аеродром и укрцао се у авион "Ер Франса" на лету за Париз.

Он је додао да је жена пребачена у болницу због мањих повреда, додајући да је Штрос-Кан у журби напустио хотел оставивиши свој мобилни телефон и друге личне ствари.

Портпарол њујоршке полиције није могао да каже да ли је Штрос-Кан путовао сам, нити колико је времена прије предвиђеног лета купио карту.

На Штрос-Кана се у Француској досад гледало као на најзигледнијег кандидата социјалиста на предсједничким изборима идуће године и као на неког ко има шансе да побједи предсједника Николу Саркозија.

Директор ММФ-а је већ имао скандал 2008. године због везе са Пирошком Нађ, која је била виши функционер у одељењу ММФ-а за Африку.

Пошто је у Фонду отворена истрага, Нађ је напустила ММФ и прешла у Европску банку за обнову и развој.

Његовом имиџу у Француској, међутим, много више је нашкодио чланак у "Франс соару" у коме се износе детаљи луксуза кјом је Штрос-Кан окружен, због чега је он одлучио да тужи тај лист и тражи одштету.

Штрос-Кан, иначе ожењен, бивши министар финансија, требало је сутра да учествује на састанку министара финансија ЕУ у Бриселу на коме ће се разговарати о пакетима помоћи Португалу и Грчкој.

ММФ није коментарисао хапшење Штрос-Кана који је у више наврата добио похвале за успјешно руковођење Фондом у тешка времена глобалне финансијске кризе.Оставите одговор