Уговор на снази иако "Батагон" није уплатио 43 милиона КМ

Уговор са "Батагоном" о продаји 43 милиона потраживања Републике Српске од Фабрике глинице "Бирач" у стечају још увијек је на снази, иако је швајцарска оф шор компанија обуставила уплату тог новца.

среда, мај 8, 2019 / 18:31

Представници институција и јавних предузећа РС потписали су 22. марта са "Батагоном" уговоре о продаји потраживања од Фабрике глинице "Бирач" у стечају, а швајцарској компанији дат је рок од мјесец дана да уплати тај износ.

"Уговор је и даље на снази, а уплата се очекује. Продавац по уговору има право да по истеку 30 дана од потписивања раскине уговор, али ми то право још нисмо искористили", наводи Капитал позивајући се на неименовани извор, те додаје да ће се вјероватно још неко вријеме чекати став Владе и донијети коначна одлука.

Премијер РС Радован Вишковић недавно је рекао да је Влада РС добила изводе из швајцарских банака да је Батагон" уплатио 43 милиона КМ за потраживања у Фабрици глинице "Бирач", али да новац још није легао на рачун.

Међутим, медији су затим објавили саопштење "Батагона" у којем је та компанија навела да је 19. априла уплатила 43 милиона КМ за потраживања РС у Фабрици глинице "Бирач” у стечају, али и да је ту уплату обуставила.

"Новац је на рачуну Владе РС требало да буде 24. априла. О томе је банка и обавијестила Владу РС. Како је 19. априла донесено рјешење Основног суда у Зворнику, којим је Фабрика глинице "Бирач” обавезана да "Павгорду” плати више од 122 милиона КМ, нарушена су права "Батагона" која проистичу из меморандума са Владом РС. Само због те судске пресуде били смо принуђени да привремено блокирамо уплату, док не сагледамо правне посљедице такве судске одлуке", наведено је у саопштењу.

Суд у Зворнику је 19. априла донио рјешење којим се Фабрика глинице "Бирач” обавезује да "Павгорду” плати више од 122 милиона КМ, а да се извршење овог потраживања спроводи преузимањем привредног друштва "Алумина”.

"Батагон” је по номиналној цијени купио сва потраживања која у ФГ "Бирач" имају Министарство финансија, Пореска управа РС, Фонд здравственог осигурања РС, Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС, те "Електро-Бијељина”, а која укупно износе 43 милиона КМ.

Уколико дође до реализације уговора, ова фирма ће преузети мјесто Републике Српске у Скупштини и Одбору повјерилаца ФГ "Бирач" и као највећи повјерилац имати највише гласова у управљању не само фабриком, већ и њеним кћеркама фирмама, попут најважније и најпрофитабилније "Алумине” Зворник.

"Батагон" се крајем прошле године појавио у Републици Српској када је купио хотел "Бистрица" на Јахорини, а поред тога крајем фебруара ове године је постао и власник више од 22 одсто бијељинске Павловић Интернешенал Банке.Оставите одговор