Арселор Митал отпушта 300 радника у Приједору

Арселор Митал Приједор је донио одлуку о смањењу производње жељезне руде са 1,5 на 1,0 милион тона. У пракси, то значи да ће 300 радника остати без посла.

среда, 8 маја, 2019 / 18:03

У дозлабога склепаном саопштењу препуном фраза, Арселор свој потез оправдава "сталном неизвјесности око дугорочне будућности производње жељезне руде у Приједору" те како би заштитили "што већи број запослених у дужем временском периоду".

"Смањењем производње на милион тона годишње, ефективни вијек рудника Омарска биће продужен за период до 10 година. Без предузимања ових мјера, рудник ће морати да се затвори 2025. године. Очекује се да ће нови план бити у примјени почев од 1. септембра 2019. године. Дубоко жалимо што ће ове суштинске мјере неизбјежно довести до губитка 300 запослених (ваљда радних мјеста, прим. Фронтала)у АрцелорМиттал Приједор (опет болесна потреба да се име предузећа не пише онако како се изговара, прим. Фронтал). То је значајан проценат од око 800 запослених у АрцелорМиттал Приједор, али смо били присиљени да донесемо ову тешку одлуку због несигурности постојања будућности рударства у Приједору", наводи се у саопштењу.

У први мах чини се да Арцелор народски речено "разгађа" процијењене количине руде на дужи временски период, али то се негира следећим пасусом:

"АрцелорМиттал Зеница, као једини купац АрцелорМиттал Приједор, смањиће своју потрошњу жељезне руде из Омарске и умјесто тога увозити додатну количину жељезне руде од добављача ван Босне и Херцеговине.

Не дају се детаљи због чега ће се у Зеници увозити друга руда, нити да ли се из Приједора руда може извозити другим купцима.