УЕФА изрекла најстрожу казну, Албанцима 10 година суспензије

Суд за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани потврдио је данас суспензију од 10 година албанском клубу Скендербег за намештање утакмица у домаћем првенству и европским такмичењима.

петак, јул 12, 2019 / 16:01

Високи званични орган је одбио жалбу албанског клуба на могућу казну, највећу коју је изрекла УЕФА у својој историји.

Случај Скендербега завршио се након годину дана и истраге којом су обухваћени бивши министар финансија Албаније и предсjедник клуба, а истражитељи европске куће фудбала добили пријетње смрћу.

ЦАС је навео да је судско вијеће утврдило да је Скендербег учествовао у намјештању утакмица, домаћих и европских.

"Суспензија УЕФА-е од 10 година и казна од милион евра су биле пропорционалне и оправдане", наводи се у саопштењу.

Предсједник албанског тима Арђан Такај рекао је да је шокиран одлуком суда.

"Нећу напустити Скендербег. Наставићу борбу. Случај ћемо предати Федералном суду Швајцарске и тамо ћемо добити правду. Овај случај прешао је све границе, а адвокати који су нас представљали схватили су то као врло лично питање, пошто су били изненађени неправедном одлуком", навео је он након што је одлука органа озваничена.

Жалба Скендербега представљена је у априлу у Швајцарској у релативној тајности, пошто су истражитељи УЕФА добијали пријетње током трајања истраге..

Користећи доказе из шаблона клађења, истражитељи УЕФА навели су да су намјештене двије утакмице квалификација за Лигу шампиона, једна против Динама из Загреба и једна против Крусејдерса и двије утакмице групне фазе Лиге Европе 2015. године, против Спортинга из Лисабона и Локомотиве из Москве.

Европска кућа фудбала је навела да су играчи Скендербега у тим утакмицама "одиграли изузетно сумњиво у одбрани" и да су у последњих неколико минута одређених мечева одиграли незаинтересовано и без труда.

УЕФА је, такође, сумњичила Скендербег да је учествовао у намјештању око 50 домаћих утакмица од 2011. године. У последњој деценији овај клуб је освојио седам шампионских титула у Албанији.

Скендербег је прошле сезоне заузео четврто мјесто у албанској лиги и забрањено му је да учествује у квалификацијама за Лигу Европе.Оставите одговор