Удружење новинара СДС-у: Отиђите на РТРС и реците им то све уживо у програм

Српска демократска странка је са потписом предсједника Мирка Шаровића уложила Регулаторној агенцији за комуникације Приговор на извјештавање Радио-телевизије Републике Српске у Дневнику 2 од 2. октобра 2021. године, те је поред других организација и установа, затражила на првом мјесту мишљење и од Удружења новинара Републике Српске.

среда, октобар 6, 2021 / 12:33

Захваљујемо на овако указаном повјерењу и уважавању нашег става, те се надамо да ће наше виђење проблема помоћи цјелокупном оздрављењу преоштро поларизоване медијске и политичке сцене у Републици Српској.

Као удружење које води рачуна прије свега о новинарима, сврха и задатак нашег удружења није да буде медијатор између политичких партија и медија. Ипак, у опсег нашег дјеловања и интересовања свакако спада професионално и непристрасно извјештавање, слобода говора и одговоран однос према буџетским издвајањима у свим сегментима живота, а посебно везано за јавни РТВ сервис.

Нажалост, цјелокупна медијска сцена дјелује по принципу формирања паралелних стварности. У извјештајима свака појава се посматра из искључиво једног политичког угла. Комерцијални медији немају законску, већ само веома растегљиво доживљавану моралну обавезу непристрасног извјештавања. РТРС је обавезана законом на то и оправдање за пристрасност не може се тражити у томе што на исти начин извјештавају БХРТ или ФТВ.

Евидентно је пристрасно извјештавање РТРС, када су у питању политичке организације које су на власти, у односу на оне у опозицији. То није нов проблем, то је обиљежје извјештавања ове куће не само за вријеме ове, већ и у вријеме претходне власти. У том смислу конкретан прилог из Дневника 2, на којем се базира приговор, не доноси ништа ново и неоуобичајено. Такво извјештавање јавног РТВ сервиса је већ традиционално, па дио одговорности лежи и на лицима и организацијама које се сматрају оштећенима. Прије свега јер реакција и позив на полемику долази тек сада, а то је једини прави начин да се скрене пажња на овакву негативну појаву и траже рјешења.

Извјештавање РТРС је системски проблем, за које су одговорни изабрани и именовани политички представници свих партија, као и стручна, нестраначка лица, посебно у судској власти. Кључно је донијети праве законе, правилнике и статуте; а посебно обезбједити услове за њихово провођење, како би буџетски медији могли бити адекватно контролисани од свих учесника друштвеног живота, односно пореских обвезника.

Организације као УНРС ту могу допринијети врло ограничено, без стварне моћи одлучивања и сакционисања, него искључиво препорукама и указивањем на основне критеријуме новинарског позива и базичне елементе правичности.

У том смислу и Српској демократској странци скрећемо пажњу да РТРС већ дуже вријеме излази у јавност са информацијом да политички представници опозиције, самим тим и СДС, бескомпромисно одбијају позиве за учествовање у њиховим емисијама.

Сматрамо зато, да је као прва и хитна мјера за превазилажење овог акутног сукоба, да се овлаштени представници СДС појаве у емисији уживо, гдје ће грађанима Српске изнијети све замјерке из приговора, на начин унапријед утврђен са одговорним лицима РТРС. Све то треба претходно бити обзнањено јавности у најави таквог телевизијског програма, за који без икакве сумње постоји огромно интересовање јавности.

Зато наше мишљење, поред слања на адресу њеног тражиоца, достављамо и цјелокупној медијској сцени.

(Фронтал.РС је, изузев наслова, пренијела саопштење УНРС у цјелости и без икаквих измјена)Оставите одговор