Удри бригу на весеље: Трансоушн даје премије за безбједност

ВАШИНГТОН – Америчка компанија "Трансоушн", у чијој је надлежности била нафтна бушотина "Диповотер хорајзон", која је у априлу прошле године након експлозије потонула у Мексичком заливу, подијелила је премије највишим руководиоцима за најбољу годину у области безбједности. Ова компанија је уз британски "Бритиш петролеум" (БП) окривљена за избијање огромне нафтне мрље у Мексичком заливу. Једанаест […]

недеља, април 3, 2011 / 09:09

ВАШИНГТОН – Америчка компанија "Трансоушн", у чијој је надлежности била нафтна бушотина "Диповотер хорајзон", која је у априлу прошле године након експлозије потонула у Мексичком заливу, подијелила је премије највишим руководиоцима за најбољу годину у области безбједности.

Ова компанија је уз британски "Бритиш петролеум" (БП) окривљена за избијање огромне нафтне мрље у Мексичком заливу. Једанаест радника од којих је било девет запослених у "Трансоушну" погинуло је од експлозије 20. априла 2010. године.

Амерички предсједник Барак Обама овај инцидент назвао је "еколошким 11. септембром" у САД, сугеришући при том на датум терористичких напада 11. септемба 2001. године.

Прије него што је извор нафте у јулу прошле године затворен, нафтна мрља допрла је до обала четири америчке државе и истински утицај на околину и економију можда годинама неће бити утврђен. Комисија је утврдила да је до несреће дошло усљед смањења трошкова и директно је оптужила "Трансоушн" и "БП".

Упркос томе, "Трансоушн" истиче да је забиљежен значајан пад у пријављеним инцидентима и њиховој потенцијалној озбиљности и руководиоцима су исплаћене огромне премије због најбоље године у области безбједности у историји компаније.

У годишњем извјештају компаније поменута је несрећа у Мексичком залив, али се наводи да су тиме превазиђени интерни критеријуми за безбједност.Оставите одговор