Годишњица агресије Хрватске на Купрес

КУПРЕС – У организацији општинске Борачке организације Источног Купреса данас ће у Новом Селу бити обиљежена 19. годишњица напада хрватско-муслиманских снага на Купрес и село Малован, у коме су убијена 72 српска цивила и војника, док се као нестало води још 14 Срба. Обиљежавању годишњице злочина, присуствоваће руководство и предсједник Борачке организације Републике Српске, Пантелија […]

недеља, април 3, 2011 / 09:25

КУПРЕС – У организацији општинске Борачке организације Источног Купреса данас ће у Новом Селу бити обиљежена 19. годишњица напада хрватско-муслиманских снага на Купрес и село Малован, у коме су убијена 72 српска цивила и војника, док се као нестало води још 14 Срба.

Обиљежавању годишњице злочина, присуствоваће руководство и предсједник Борачке организације Републике Српске, Пантелија Ћургуз.

Програмом обиљежавања годишњице злочина на Купрешкој висоравни предвиђено је полагање вијенаца на споменик у Новом Селу у 10.30 часова, док ће парастос у тамошњој цркви почети у 11.00 часова, саопштено је из Борачке организације.

Послије масакра у Сијековцу, код Брода, Купрес је прва општина коју су окупирале регуларне снаге из Хрватске и припадници Територијалне одбране из западне Херцеговине и починили масовне злочине над цивилним српским становништвом, прије међународног признања БиХ од Европске заједнице и САД. За ове злочине за сада још нико није одговарао.

Јединице Хрватске војске из Сплита, Осијека, Вараждина и других мјеста, заједно са паравојним формацијама из Томиславграда, Посушја и Ливна, напале су у зору 3. априла 1992. године српска села на купрешкој висоравни – Доњи и Горњи Малован. Мјештани који нису успјели да побјегну у оближњу шуму убијени су заклани на најсвирепији начин.

Напад на српска села Доњи и Горњи Малован извеле су јединице 106. осјечка, 101. загребачка и 142. сплитско-каштеланска бригада хрватске војске, затим специјална јединица из Вуковара "Жути мрави", Јединица за посебне намјене МУП Хрватске, Студентска бојна /батаљон/ "Краљ Томислав" из Загреба, састављена од студената из Томиславграда и Ливна и батаљон "Зрињски".

Послије заузимања српских села, хрватске снаге су 6. априла извеле напад на Купрес, чиме су практично окупирали скоро цијелу територију ове планинске општине. Биланс жртава овог злочиначког напада био је стравичан. Убијено је 57 српских цивила, а на стотине Срба је заточено у логор формиран у хали познате фабрике "Квалитет" у Купресу.

Окупација Купреса од регуларних јединица из Хрватске трајала је све до 7. априла 1992. када су снаге тадашње ЈНА којом је командовао генерал Славко Лисица у снажном јуришу ослободили град и цијелу општину.

У паничном бијегу, хрватски војници су, као таоце, са собом повели групу заробљених цивила, који су прошли кроз многе логоре у западној Херцеговини, а многи од њих су завршили у злогласној сплитској "Лори". И данас, 19 година од овог злочина, није позната судбина познате "Купрешке групе" у логору "Лора".

Купрес, у којем је српско становништво било већинско, поново су заузеле хрватске снаге 4. новембра 1994. године, што су потврдиле и мапе из Дејтона.Оставите одговор