Убијен једини хришћански министар у Пакистану

На министра за мањинска права у влади Пакистана Шабаза Батија јуче је испред његове куће извршен атентат, а одговорност су преузели талибани и Ал Каида. Министар је био једини хришћански члан владе и био је познат по томе што се отворено залагао за промјену контроверзног Закона о светогрђу. Аналитичари упозоравају да ово убиство озбиљно подрива […]

четвртак, март 3, 2011 / 09:32

На министра за мањинска права у влади Пакистана Шабаза Батија јуче је испред његове куће извршен атентат, а одговорност су преузели талибани и Ал Каида.

Министар је био једини хришћански члан владе и био је познат по томе што се отворено залагао за промјену контроверзног Закона о светогрђу. Аналитичари упозоравају да ово убиство озбиљно подрива ионако лош положај вјерских мањина у Пакистану.

Бати је критиковао Закон о светогрђу по чијим одредбама је злочин изговорити било какву опаску у негативном контексту на рачун пророка Мухамеда, Курана или ислама, пише „Лос Анђелес тајмс”. Он је сматрао да овакав закон иде на руку онима који би под покрићем „бранилаца вјере” хтјели да се обрачунају са неистомишљеницима.

Атентат је извршен јуче ујутру, управо када је министар кренуо на посао. Према исказима свједока, троје или четворо људи у бијелом „сузукију” запуцало је на његов аутомобил. Напад је трајао неколико минута, а за то вријеме је испаљено више од 50 хитаца.

Министров возач је преживео напад и одмах је одвезао Батија у болницу која се налази на неколико минута вожње одатле, али стигли су прекасно – министар је у путу подлегао повредама.

Прије него што су напустиле мјесто злочина, убице су на тротоар бациле памфлете на којима пише да је Бати убијен због повреде Закона о светогрђу. На истим листовима је било написано да су талибани и Ал Каида одговорни за убиство.

Шабаз Бати је други функционер који је животом платио критиковање Закона о светогрђу. Гувернера Пенџаба Салмана Тасера је из истог разлога 4. јануара убио тјелохранитељ Малик Кадри.

Убица је, међутим, после убиства Тасера задобио широку народну подршку – од адвоката из средње класе до конзервативних политичких лидера, који су рекли да је Тасер сам крив за своју смрт.Оставите одговор