Дрпа: Чавић и Микеревић знали све о \’\’Витолу\’\’

БAЊAЛУКA – Бивши премијер и предсједник Републике Српске Драган Микеревић и Драган Чавић били су упознати о пословима Рафинерије нафте Брод са британском фирмом „Витол“, која је њима директно упућивала многе дописе – изјавио је бивши директор Рафинерије Илија Дрпа на суђењу у бањалучком Окружном суду. Дрпа је оптужен за закључивање штетног уговора са фирмом […]

четвртак, март 3, 2011 / 09:20

БAЊAЛУКA – Бивши премијер и предсједник Републике Српске Драган Микеревић и Драган Чавић били су упознати о пословима Рафинерије нафте Брод са британском фирмом „Витол“, која је њима директно упућивала многе дописе – изјавио је бивши директор Рафинерије Илија Дрпа на суђењу у бањалучком Окружном суду.

Дрпа је оптужен за закључивање штетног уговора са фирмом "Витол С.A. Женева", чиме је нанесена милионска штета РС. Он је на захтјев одбране саслушан у својству свједока. Заједно са Дрпом оптужен је и бивши министар привреде, енергетике и развоја у Влади РС Милан Богићевић.

"Премијер и предсједник су знали све, а ја никада нисам чуо за фирму `Витол` док се нисам састао с њима. Једне прилике обојица су отишли у Лондон, а да ја нисам био обавијештен о том састанку", навео је оптужени Дрпа током јучерашњег вишечасовног свједочења.

 Како пише данашњи "Глас Српске", Дрпа је испричао да су представници "Витола" одмах на почетку реализације уговора са Рафинеријом правили проблеме. Он је додао да је послије свега тражио да се раскине уговор са "Витолом", али га је убрзо смијенио високи представник за БиХ.

Специјално тужилаштво РС терети Дрпу да је као директор Рафинерије 5. децембра 2003. године у Лондону са заступницима фирме "Витол С.A. Женева" закључио уговор о услужној преради нафте, прихватајући услове уговора за које је, према наводима оптужнице, унапријед знао да су штетни по Рафинерију и да се не могу испоштовати.

Милан Богићевић терети се да је у својству министра свјесним кршењем закона, у име Владе РС одобрио издавање гаранције од ресорног министарства, иако за то није имао сагласност Владе. Због неизвршења уговорних обавеза компанија "Витол" 28. јула 2006. године покренула је судски спор против Рафинерије нафте и РС пред надлежним судом у Лондону ради настале штете и губитка преко 115 милиона долара. Послије тужбе услиједила је нагодба између Владе РС и "Витола", којом је Министарство финансија РС у име тужених исплатило на рачун "Витола" готово 27,4 милиона долара.

 

                                                                                                               (Срна/Фронтал)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *