У врeмену изумирања врста, открије се и нека нова

Научници су данас саопштили да су открили нову врсту мајмуна који живе на врховима дрвећа у планинама дуж границе Вијтнама, Лаоса и Камбоџе. Професор из Центра за примате (ДПЗ) Луц Валтер рекао је да је гибон, којем су биолози дали име Nomascus annamensis, седма идентификована врста номаскуса. Ван Нгок Тин, који на ДПЗ припрема докторат, […]

уторак, септембар 21, 2010 / 14:26

Научници су данас саопштили да су открили нову врсту мајмуна који живе на врховима дрвећа у планинама дуж границе Вијтнама, Лаоса и Камбоџе.

Професор из Центра за примате (ДПЗ) Луц Валтер рекао је да је гибон, којем су биолози дали име Nomascus annamensis, седма идентификована врста номаскуса.

Ван Нгок Тин, који на ДПЗ припрема докторат, посматрао је гибоне у џунгли и објавио је своја откића у вијетнамском журналу "Приматологије".

Ове животиње и раније су примјећиване, али је претпостављано да је ријеч о обичним жутообразим гибонима, који живе у истој области.

Научници су провјерили ДНК животиња и анализирали су њихове узвике након чега су схватили да се ради о двије сличне, али различите врсте.

Кристијан Рос, који је предводио вијетнамске, америчке и њемачке стручњаке, рекао је да је сензационално искуство откриће нове врсте мајмуна.

Гибони су због лова на списку угрожених врста. Ловци продају ове паметне мале животиње као кућне љубимце или од њих справљају традиционалне лијекове.

Шуме у којима гибони живе све више се сијеку и земљиште се користи за усјеве.Оставите одговор