У Угљевику промоција књиге: Од мајке до Цркве

У Угљевику је вечерас представљена књига новинара Владимира Митрића "Од мајке до Цркве" која говори о 150 година Цркве Преображења Господњег у Липници код Лознице коју је подигао прота руњански Владимир Поповић чија је лоза дала 12 свештеника.

петак, април 7, 2023 / 03:39

"Владимир Поповић није био само свештеник, већ и велики хуманиста, родољуб, правдољуб и посланик у парламенту Србије у вријеме краља Милана Обреновића", рекао је теолог Предраг Вујевић, програмски директор угљевичког Центра за културу.

Он је навео да је на освештању ове цркве био и краљ Милан Обреновић, те да је овај храм, осим Липнице, обухватао села Руњане, Грнчару, Козјак и Липнички Шор, док ова два нису изградила храм.

Вујевић каже да аутор у књизи пише о јунаштву овдашњих људи и њиховом страдању за крст часни и слободу златну, за завичај и отаџбину.

Драгољуб Драго Мирковић, члан Српске краљевске академије научника и уметника која је објавила ову књигу, каже да Митрић у овом дјелу испољава велику љубав према цркви која га је повезала са светињама какве су Троноша и Тавна код Бијељине, а оне са свим сличним бисерима православља и хришћанства широм земље, Европе и свијета.

Он каже да је дивно како се Митрић сјетио ријечи светог владике Николаја "да је мајка биће најсличније Богу".

"Као истински вјерник, али и познавалац Цркве, представио је дивну симфонију између породице и светиње и оних који су нам најближи и најдражи", рекао је Мирковић.

Давор Марковић, директор угљевичког Центра за културу "Филип Вишњић" у којем је одржана вечерашња промоција, истакао је да је ова књига слика и прилика времена прошлих и данашњих, те да се у њој види како се развијао однос власти према Цркви, њеним великодостојницима, свештенству, монаштву и вјерницима.

Ово је прва промоција књиге "Од мајке до Цркве" новинара Владимира Митрића.Оставите одговор