Кина отресла НАТО: Ви, а не Кина, криви сте за кризу у Украјини

НАТО, а не Кина, је одговоран за кризу у Украјини и нема моралну основу да критикује Пекинг, рекла је портпарол Министарства спољних послова Кине Мао Нинг.

петак, април 7, 2023 / 03:44

"САД и НАТО апсолутно дијеле одговорност по питању украјинске кризе", рекла је Мао.

Она је навела да НАТО није у позицији да критикује или врши притисак на Кину да заузме страну у сукобу.

"Што се тиче украјинске кризе, став Кине је објективан и праведан. Ми се залажемо за политичко рјешење кризе и за разговоре у циљу постизања мира", рекла је Мао, истичући да ту стратегију подржава већина земаља у свијету.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је јуче Кину да "сузбије своју растућу повезаност са Москвом", оптужујући Пекинг да помаже руску економију и одбија да осуди "руску агресију".

"Слање оружја највећем непријатељу НАТО-а представљаће историјску грешку са огромним импликацијама", рекао је Столтенберг.

Пекинг је у више наврата негирао планове слања оружја Русији, а Москва је негирала да је затражила војну опрему од Кине.

САД су санкционисале неколико кинеских компанија због наводно слања дијелова који се корисие у иранским дроновима, а које, како тврди Вашингтон, користи Русија у Украјини, наводи "Раша тудеј".Оставите одговор