У РС станови јефтинији за 10 до 15 одсто

БАЊА ЛУКА – Економска криза значајно је утицала на пад потражње станова у Републици Српској због чега су се поједини инвеститори одлучили да пред крај године додатно "оборе" цијене квадрата које су се доскора у просјеку кретале од 750 до око 2.500 КМ, у зависности од града и локације. Цијена квадрата стамбеног простора и даље […]

четвртак, децембар 30, 2010 / 14:30

БАЊА ЛУКА – Економска криза значајно је утицала на пад потражње станова у Републици Српској због чега су се поједини инвеститори одлучили да пред крај године додатно "оборе" цијене квадрата које су се доскора у просјеку кретале од 750 до око 2.500 КМ, у зависности од града и локације.

Цијена квадрата стамбеног простора и даље је највиша у Бањoj Луци, и углавном се креће се од 2.000 до 2.400 КМ, мада су примјетна обарања цијена за око од 10 до 15 одсто.

Најјефтини квадрат стана је у Мркоњић Граду и креће се од 750 до 1.200 КМ, а у Требињу од 1.500 до 2.000 КМ, у зависности од локације.

У Агенцији за некретнине "Сезам" у Бањој Луци истичу да је у протекла два мјесеца, ипак, већа тражња за становима на подручју Бање Луке него претходних мјесеци, јер су и цијене ниже за око десет одсто.

"Примјетно је да су фирме и власници станова спремни да спусте цијену како би их продали", наводе у агенцији "Сезам" и додају да су цијене станова "пале" и у новоградњи и староградњи, али незнатно.

Предсједник Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Привредне коморе РС Ранко Милић истакао је да су цијене станова у Српској у највећем броју случајева већ дотакле своју "доњу границу, пале су до производне цијене испод које нема могућности да се даље спуштају".

"Реална производна цијена изградње стамбеног објекта се креће од 900 до 1.000 КМ по квадрату, који се продаје са порезима плаћеним држави. А на ову цијену треба додати вриједност локације, ренте и намета, уређења земљишта, прикључака, пројектне документације и паркинга", каже Милић.Оставите одговор