У посљедњем кварталу ове године, порашће потражња за нафтом

Oвогодишњи пад америчког долара покренуо је тзв. цјеновни мјехур на тржишту нафте и нафтних деривата. Према корпи најважнијих свјетских валута забиљежио је пад од чак 15% у поређењу са мартом мјесецом.

недеља, новембар 15, 2009 / 09:10

Наиме, слаб долар подстиче раст цијене нафте, јер свака роба деноминована у овој валути, постаје јефтинија за купце који тргују из неке друге валуте. Многи се питају да ли је ово прошлогодишња реприза, када су историјски минимум долара и значајно ниске каматне стопе подигли барел нафте на рекордних 150$ и дали велики допринос већ насталој економској кризи.

Пад је стимулативан за извоз и прерасподјелу унутар саме економије ове земље, али високи раст цијена нафте могао би поништити све позитивне ефекте. С друге стране, многи европски економсти додано су забринути растом евра, који итекако штети индустрији еврозоне.

Злато се у току ове седмице задржало на нивоу који је достигло у петак прошле седмице. Рекордни ниво злато је у петак оборило услијед објављивања неповољних вијести на америчком тржишта рада. Крај текуће седмице доноси злато на ниво од 115,00 УСД за фину унцу.

Почетком седмице нафта је забиљежила раст вриједности подстакнут вијешћу о урагану Ида који је погодио јужни дио Мексичког залива. Tај дио свијета је веома близу мјеста гдје се производи 28% америчке нафте. Током средине седмице очекивала се објава Међународне агенције за енергетику, која је донијела добре вијести. Објављена је претпоставка да ће у посљедњем кварталу ове године порасти тражња за нафтом, што се није десило још од почетка године.

АУРЕУС тим за Фронтал.РСОставите одговор