Побиједио Ђокић – Kрсмановић оснива нову партију?

Актуелни предсједник Социјалистичке партије, Петар Ђокић, поново је изабран на ту функцију на данашњем 5. Конгресу странке. За Ђокића је гласало 165 делегата, док је за другог кандидата за предсједника странке, Здравка, Крсмановића гласало њих 134. Гласање је приступило 291 делегат (од укупно 301 колико статутарно учествује у избору органа партије), а два листића су […]

субота, новембар 14, 2009 / 20:07

Актуелни предсједник Социјалистичке партије, Петар Ђокић, поново је изабран на ту функцију на данашњем 5. Конгресу странке. За Ђокића је гласало 165 делегата, док је за другог кандидата за предсједника странке, Здравка, Крсмановића гласало њих 134.

Гласање је приступило 291 делегат (од укупно 301 колико статутарно учествује у избору органа партије), а два листића су била неважећа.

Резултат је био прилично неизвјестан, како се и очекивало. Барем судећи по гласовима на Фронталово анкетно питање "Шта ће бити са Социјалистичком партијом РС након конгреса?". Гласало је укупно 738 посјетилаца, и равномјерност подијељених гласова указује да су мишљења поводом будућности Социјалиста била веома различита.

Последњи понуђени одговор, да СП РС има више од два лидера, добио је занемарљивих 0,82 одсто гласова. Тако лош резултат је био и оправдан у чињеничном стању, јер је трећи кандидат, Томо Томић из Лопара, повукао своју кандидатуру прије гласања. За Петра Ђокића бије глас да је изразито самодржачки настројен предсједник, те је за његовог руковођења из странке иступило више виђенијих чланова, међу којима су Крсто Јандрић, Драгутин Илић и Тихомир Глигорић. Посјетиоци Фронтал.РС, стога, нису имали дилему да ће доћи до поларизације власти у СП.

Да ће се по тој логици странка расцијепити на двоје, јер од два лидера након конгреса један неће  бити задовољан, гласало је 29,41% посјетилаца. Та опција је покривала могућност и Крсмановићевог, и Ђокићевог пораза. Крсмановић је, како Фронтал.РС незванично сазнаје, већ одлучио да даље крене самостално. Обзиром на одличан резултат који је направио на унутарстраначким изборима, те публицитет који је тим обезбиједио, било је и очекивано да усљед толиких размимоилажења са поново изабраним Ђокићем, Крсмановић покуша капитализовати своју позицију и наметнути се као лидер. Ако већ не СП, а онда неке нове странке. У ту партију ће, ако до њеног оснивања ипак дође, прећи велики број социјалиста који су Крсмановићу дали подршку.

Опција у анкети Фронтал.РС, која је добијала све више гласова како је вријеме пролазило, била је "Крсмановић мијења политику странке". Она је добила 36.13 одсто, највише од свих понуђених одговора. Осим што се то није десило у стварности, ова опција ипак није добила убједљиво више гласова од оне, која је предвиђала да ће СП остати сателит СНСД, што би значио Ђокићев реизбор (33.61%).

О избору предсједника СП делегати су одлучивали тајним гласањем, а осим предсједника СП на Конгресу су изабрани Главни и Надзорни одбор странке.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *