У порти цркве у Куршумлији откривена гробница

У порти Цркве Светог Николе у Куршумлији археолози су открили гробницу са тридесетак лобања, за које се претпоставља да потичу из 19. века. Лобање су очуване и највјероватније се ради о гробници српских војника који су ту сахрањени јануара 1878. године, мјесец дана послије првог ослобођења Куршумлије, објављено је на порталу "Јужне вести". То је […]

уторак, август 16, 2011 / 16:16

У порти Цркве Светог Николе у Куршумлији археолози су открили гробницу са тридесетак лобања, за које се претпоставља да потичу из 19. века.

Лобање су очуване и највјероватније се ради о гробници српских војника који су ту сахрањени јануара 1878. године, мјесец дана послије првог ослобођења Куршумлије, објављено је на порталу "Јужне вести".

То је гробница, како наводи тај портал, у којој су сахрањени српски војници након повлачења српске војске пред Турцима, који су убијеним српским војницима одсјецали главе и набијали их на коље.

Према ријечима туризмолога Радована Танасковића, постоји писани траг да су на овом мјесту сахрањене главе српских војника погинулих приликом првог ослобађања Куршумлије.

Руководилац коморе српске војске Димитрије Мита Павловић је записао да је српска војска после другог ослобођења Куршумлије, 19. јануара 1878. године, пронашла 24 главе српских војника и официра које су биле натакнуте на коље.

То су војници и официри који су погинули приликом првог ослобођења града, мјесец дана раније", рекао је Танасковић.

Он је објаснио да је Павловић записао да је у јужном дијелу порте цркве сахрањено 35 глава војника и официра српске војске, док су са сјеверне стране порте сахрањени остали погинули.Оставите одговор