У Њемачкој угаљ више није главни, претекли су га обновљиви извори

Обновљиви извори (ОИЕ) су први пут прошле године претекли угаљ као главни извор енергије у Немачкој, са учешћем од преко 40 одсто у производњи електричне енергије, показали су данас објављени резултати једног истраживања.

четвртак, јануар 3, 2019 / 15:44

Тај помак је, како оцjењује Ројтерс, значајан напредак у склопу циљева Њемачке да до 2030. године чак 65 одсто енергије добија из обновљивих извора, да до 2022. године у потпуности напусти нуклеарну енергију и да изради план за дугорочно напуштање угља као извора енергије.

Производња електричне енергије из енергије сунца, вјетра, биомасе и хидроелектрана је прошле године повећана за 4,3 одсто на произведених 219 теравата часова, према резултатима истраживања организације "Фраунхофер”.

Укупна производња електричне енергије из "зелених” и фосилних горива је прошле године у Њемачкој износила 542 ТWх, док је из угља добијено око 38 одсто енергије.

Удео "зелене” енергије у немачкој производњи електричне енергије је у 2017. години износио 38,2 одсто, а у 2010. само 19,1 одсто, наводи британска агенција, преноси Танјуг.Оставите одговор