Кина: Вратићемо Тајван, милом или силом

Кина задржава право употребе силе да поврати Тајван под своју контролу, али ће тежити мирном уједињењу са сепаратистичким острвом, рекао је јуче кинески предсjедник Си Ђинпинг, поручујући да Тајвану предстоји "свијетла будућност” под кинеским управом.

четвртак, 3 јануара, 2019 / 15:32

Тајван или понегдје Кинески Тајпех, се сматрао наследником предреволуционарне, некомунистичке кине. Кинеске националистичке снаге под командом Чанг Кај-шека побјегле у децембру 1949. године на Тајван након пораза од комуниста у грађанском рату.

У говору у Великој сали народа поводом обиљежавања 40. годишњице кључне политичке одлуке Пекинга о Тајвану, Си је нагласио да нико не може да промијени чињеницу да је Тајван дио Кине и да би људи с обе стране Тајванског мореуза требало да теже поновном уједињењу, пренио је Ројтерс.

"Питање Тајвана је дио унутрашње политике Кине. То је питање од кључног интереса за Кину… и страно мијешање је неприхватљиво”, пренијели су предсједникове ријечи кинески државни медији.

Дајући досад најјаснији знак да током актуелног мандата жели да ријеши 70-годишњи спор континенталне Кине и Тајвана, Си је навео да двије стране улазе у "дубоке демократске консултације” и раде на уједињењу. Истовремено је упозорио и да Пекинг "задржава опцију” примјене силе, што су амерички медији протумачили као директну поруку Вашингтону, који Тајван снабдијева војном опремом.

"Кина мора да буде уједињена, што је неизбежни услов историјске обнове кинеске нације у новом добу… Ми не обећавамо да ћемо одустати од употребе силе и задржавамо опцију предузимања свих неопходних мјера”, рекао је Си, а преноси Танјуг.

И поред тога, "Кинез неће тући Кинеза”, додао је Си Ђингпинг и нагласио да Пекинг никада неће оставити нимало простора за било какве сепаратистичке активности усмјерене ка независности Тајвана.

Агенција Блумберг наводи да је Си упутио упозорење заговорницима независности Тајвана, међу којима је и предсједница Цаи Инг-вен.

Она се међутим само неколико сати после Сијевог говора обратила медијима и одбацила његов позив на уједињење по систему "једна земља, два система”, који је у сличном облику примјењен у односима Пекинга и Хонгконга.

АП преноси да је Цаи, коју свјетски медији називају предсједницом самоуправних власти тог острва, поручила Сију да "Кина мора да прихвати чињеницу да постоји Република Тајван”. Ројтерс преноси да је тајванска лидерка одбила овакав политички аранжман с Кином, али је у новогодишњој поруци истовремено нагласила да преговори власти са двије стране Тајванског мореуза морају да се одвијају на нивоу контаката између двају влада.

Америчка телевизија ЦНБЦ објашњава да је Сијев говор одржан у сећање на "Поруку сународницима на Тајвану” коју су власти у Пекингу упутиле 1. јануара 1979, објављујући крај редовних артиљеријских напада на острва под контролом Тајвана која се налазе близу кинеске обале, што је била прекретница након деценија непријатељстава између двије стране.Оставите одговор