У Кентакију ухапшена Азра Башић, оптужена за злочине над Србима

Америчке власти ухапсиле су у Кентакију 51-годишњу Азру Башић која је оптужена за ратне злочине почињене над цивилима током сукоба у БиХ, преноси амерички дневник "Бостон хералд". Башићева, која живи у граду Стентону у америчкој држави Кентаки, оптужена је за мучење и убиства Срба и логорима у Дервенти од априла до јуна 1992. године. Званичници […]

четвртак, март 17, 2011 / 11:10

Америчке власти ухапсиле су у Кентакију 51-годишњу Азру Башић која је оптужена за ратне злочине почињене над цивилима током сукоба у БиХ, преноси амерички дневник "Бостон хералд".

Башићева, која живи у граду Стентону у америчкој држави Кентаки, оптужена је за мучење и убиства Срба и логорима у Дервенти од априла до јуна 1992. године.

Званичници БиХ желе да она буде испоручена ради судског процеса, наводи исти извор.

Званичник америчке полиције Лорен Карл потврдила је да је Башићева ухапшена у уторак, 15. марта.

У документима предатим Окружном суду у Лексингтону наведени су затрашујући детаљи о мучењу и убиству које је Башићева починила као припадник војне бригаде у хрватској војсци.

У судским документима наводе се изјаве Радојице Гарића и Драгана Ковачевића који су потврдили да је Башићева заклала Благоја Ђураша, којег су претходно претукли хрватски полицајци и војници.

"Послије тога Азра нас је вукла за косу и тјерала да из ране на Ђурашевом врату пијемо крв", рекао је Гарић.

За страдање Срба из Дервенте Удружење логораша РС оптужује општинско хрватско-бошњачко руководство које је омогућило формирање логора за Србе, као и уништавање и пљачку њихове имовине.

Први логор, формиран 12. априла 1992. године, био је у Дому ЈНА и кроз њега је прошло више од 200 Срба. У овом логору пред заточеним Србима, убијени су Чедо Чудић и Благоје Ђураш, а силоване су Б. С. и М.З.Оставите одговор