У Дудаковићевој сјени: Шта мислите да ће тзв. Суд БиХ одлучити о Орићу?

Апелационо одјељење Суда БиХ заказало је за сутра разматрање жалби на пресуду команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу који су првостепено ослобођени по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, најављено је из Суда.

понедељак, мај 7, 2018 / 09:02

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба – Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Суђење у овом предмету почело је у јануару 2016. године, а након изношења завршних ријечи Тужилаштва БиХ 29. августа, окончано је изношењем завршних ријечи одбране 12. септембра.

Предсједавајући Судског вијећа Шабан Максумић рекао је, у образложењу ослобађајуће пресуде, да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало да су оптужени Орић и Мухић у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба.

Он је навео да је кључни елемент свих тачака оптужнице био исказ заштићеног свједока "О1" који, према оцјени Вијећа, није био вјеродостојан.

Максумић је нагласио да је Тужилаштво морало бити свјесно контрадикторности исказа овог свједока које је дао током истраге и на главном претресу.

Представници жртава су након изласка из суднице рекли да је "Орић за њих и даље злочинац" и да се питају "како након ове неправде живјети заједно".

Почетак рочишта заказан је за 9.00 часова.Оставите одговор