Тужиоци у Бијељини о Пурди

ЗАГРЕБ – Државни тужиоци Хрватске, Србије и БиХ ће у четвртак, 17. фебруара, у Бијељини, разговарати о случају хрватског ветерана Тихомира Пурде. Пурда чека одлуку суда БиХ о томе хоће ли или неће бити изручен Србији на темељу оптужбе о ратним злочинима. Како изјвештавају електронски медији, хрватски државни тужилац Младен Бајић, тужилац за ратне злочине […]

уторак, фебруар 15, 2011 / 11:24

ЗАГРЕБ – Државни тужиоци Хрватске, Србије и БиХ ће у четвртак, 17. фебруара, у Бијељини, разговарати о случају хрватског ветерана Тихомира Пурде.

Пурда чека одлуку суда БиХ о томе хоће ли или неће бити изручен Србији на темељу оптужбе о ратним злочинима.

Како изјвештавају електронски медији, хрватски државни тужилац Младен Бајић, тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић и државни тужилац БиХ Милорад Барашин размотриће околности у којима се налази Пурда.

Пурди је прошле седмице продужен екстрадициони притвор до шест мјесеци током којих ће суд БиХ одлучити о захтјеву за изручење.

У петак је из Србије Тужилаштву БиХ упућен захтјев за његово саслушање у вези с ратним злочинима које је починио 1991. у Вуковару.

Пурда ће бити саслушан у понедјељак, 21. фебруара од стране тужиоца БиХ, а представници суда који тражи саслушање учествују као посматрачи, истичу у Тужилаштву БиХ.

Пурда се у притвору налази од 5. јануара кад је на граничном прелазу Орашје у БиХ ухапшен на основу српске потјернице из 2007. у којој се терети због пуцања на тројицу рањених војника ЈНА, од којих су два убијена на лицу мјеста, а трећи умро у болници.

Хрватско државно тужилаштво је спровело истрагу на основу српских оптужби и закључило да Пурда није крив, а због чега Хрватска није могла тражити његово изручење.

Србија је остала при оптужници и даље инсистира на изручењу, истичући да је Пурда признао злочин за који га се терети.

Суд БиХ одлучио је 9. фебруара да продужи екстрадициони притвор Пурди до шест мјесеци, како би добио потребно вријеме да одлучи о захтјеву за изручење Србији јер би му 14. фебруара истекло максималних 40 дана притвора. Одбрана је на то поднијела жалбу.

Одлуку о могућем изручењу донијеће кривично вијеће Суда БиХ, а коначну ријеч о томе имаће министар правде БиХ.Оставите одговор