07:46 Сад је провјерено: Митрополит Амфилохије се упокојио22:32 Дарко Ристов Ђого: У тренутку када ово пишем митрополит је на респиратору - направите Владу Црне Горе!19:03 Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније18:45 Српска ствар се у ЦГ развија да горе не може: Андрија Мандић уз Медојевића оптужује Кривокапића да је "гласач ДПС"18:42 Ако је и до кампање, превише је: БНТВ се преиграо и Шеранића назвао пудлицом18:00 Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква17:57 Ана Брнабић вилу Јованке Броз додијелила себи на кориштење17:51 Нови извјештај Савбезу УН у четири поглавља: Резолуција СДС о "грађанској БиХ" највећа унутрашња пријетња Дејтонском мировном споразуму17:46 Рутински и на дистанци: ММФ се код Вишковића распитује за паре које не можемо вратити17:10 Чачак, Чачак, бањолучки рокенрол!

Тужи Француску јер му је онемогућила да наслиједи трон Монака

Француз аристократског порекла, поднио је тужбу против Француске уз захтјев за одштету од 351 милион евра тврдећи да је држава преварила његову породицу и онемогућила им да наслиједе трон кнежевине Монако.

среда, 15 августа, 2018 / 17:47

Гроф Луи де Каузан (44) каже да је Француска почетком 20. вијека измијенила прописе наслеђивања како би онемогућила Њемачкој да тражи право на круну и да је на пријесто поставила други ‘крак’ лозе Грималди.

О инсистира да његова тужба није усмјерена против садашњег владара Монака, принца Алберта, него против француске државе.

Он је за лист „Ле паризијен“ рекао да је за његову породицу питање части да исправи ово „лукавство“.

„Желим да истина изађе на видјело. Желим репарације за неправду коју је Француска нанијела мојој породици – рекао је он.

Каузан, који живи у Паризу, рекао је да је он директни потомак Онореа Трећег, који је био на чели кнежевине Монако од 1733. до 1793. године.

Прича коју је сада француским медијима изнио датира још из 1911. године.

Наиме, принц Луи други, није имао наследника па се појавила могућност да пријесто наслиједи један Нијемац. За Француску је таква могућност, неколико година при избијања Првог свјетског рата, била неприхватљива. Де Каузан тврди да је трон требало да наследи друга грана Грималдија којој он припада.

Под притиском Париза, наводи он, Луи други је усвојио је Шарлоту, кћерку своје љубавнице, једне кабаре пјевачице, иначе прабаке принца Алберта.

Године 1911. усвојен је и закон којим се признаје ово усвајање, али је био у супротности с правилима наслеђивања.

Седам година касније, 1918., донијет је нови закон којим је усвајање проглашено законитим, а Француска и Монако су потписали споразум којим Париз мора да одобри све будуће владаре кнежевине.

„Мислио сам да је то недјело Грималдијевих, али онда сам открио да иза свега стоји Француска“, рекао је „несуђени кнез“.

Због Француске је остао, каже, и без могућности да располаже приходима кнежевине Монако.Коментариши