Тунису: Бен Али осуђен на 16 година затвора

Бивши предсједник Туниса Зине Ел Абидине Бен Али, који је пребјегао у Саудијску Арабију, осуђен је јуче на 16 година затвора због корупције и имовинске преваре, јављају новинске агенције. Ово је трећа пресуда у одсуству. Суд у Тунису осудио је и Бен Алијеву кћерку Несрине на осам година затвора и казну од 25 милиона евра, […]

петак, јул 29, 2011 / 12:04

Бивши предсједник Туниса Зине Ел Абидине Бен Али, који је пребјегао у Саудијску Арабију, осуђен је јуче на 16 година затвора због корупције и имовинске преваре, јављају новинске агенције.

Ово је трећа пресуда у одсуству.

Суд у Тунису осудио је и Бен Алијеву кћерку Несрине на осам година затвора и казну од 25 милиона евра, а њеног супруга Сакера ал-Материја на 16 година затвора.

Бен Алијева супруга је такође има новчану казну.

Бивши предсједник Туниса, који се сада налази у егзилу у Саудијској Арабији, оптужен је да је лично интервенисао да би његова кћерка и њен супруг могли да купе двије парцеле по нижој цијени у богатијој четврти туниске пријестонице.

У другом случају, Бен Али и његов зет су оптужени да су стекли земљиште у четврти која је првобитно била намијењена за изградњу парка, али је касније промијењено да је то грађевинско земљиште, чиме је значајно повећана његова вриједност.

Бен Али је са супругом отишао у Саудијску Арабију средином јануара, пошто је под притиском вишемјесечних демонстрација напустио власт.

Бивши предсједник је већ два пута осуђен у одсуству. Због посједовања оружја, наркотика и илегалне трговине археолошким антиквитетима 4. јула осуђен је на 15 и по година затвора и новчану казну од 54.000 евра.

Прошлог мјесеца он и супруга су осуђени на по 35 година затвора и 45 милиона евра због злоупотребе државних фондова, пошто је полиција у њиховој палати нашла већу количину новца и накита.

Бен Али је прву пресуду одбацио као "пародију правде" и "политичку ликвидацију".

Тунис је издао међународни налог за хапшење Алија и захтијевао његово изручење.Оставите одговор