Туђман тражио бомбардовање Србије

Први предсједник Хрватске Фрањо Туђман тражио је 1992. године од западних земаља да бомбардују Србију, наводи се у депеши из Загреба од 30. новембра те године, коју је објавио Викиликс. Туђман је сматрао да српска војна индустрија може да направи ракете са навођењем и да "Запад треба да крене у селективне нападе на српска војна […]

четвртак, септембар 15, 2011 / 08:39

Први предсједник Хрватске Фрањо Туђман тражио је 1992. године од западних земаља да бомбардују Србију, наводи се у депеши из Загреба од 30. новембра те године, коју је објавио Викиликс.

Туђман је сматрао да српска војна индустрија може да направи ракете са навођењем и да "Запад треба да крене у селективне нападе на српска војна постројења".

У разговору са америчким сенатором Данијелом Патриком Мојниханом, Туђман је рекао да се Срби уздају у помоћ православне руске браће.

"Срби се хвале својом војном моћи и могућношћу да праве ракете са навођењем", рекао је Туђман, образлажући свој захтјев за бомбардовањем.

Предсједник Хрватске је Мојнихану пренио и да је био у Сарајеву и обавијестио га да је тамо ситуација тешка, али је додао да су претјеране процјене Алије Изетбеговића да су српске снаге убиле 128.000 људи и силовале 30.000 жена.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор