Ирак од САД купује борбене авионе

Сједињене Америчке Државе су "веома близу” продаји 18 борбених авиона Ф-16 Ираку, саопштио је командант америчких ваздухопловних снага у Ираку генерал Рас Хенди. Високи званичник Пентагона је рекао да Ирак ове године замрзао уговор вредан 4,2 милијарде долара у јеку „арапског пролећа”, побуна у више држава на Блиском истоку и сјеверу Африке, али да су […]

четвртак, септембар 15, 2011 / 08:32

Сједињене Америчке Државе су "веома близу” продаји 18 борбених авиона Ф-16 Ираку, саопштио је командант америчких ваздухопловних снага у Ираку генерал Рас Хенди.

Високи званичник Пентагона је рекао да Ирак ове године замрзао уговор вредан 4,2 милијарде долара у јеку „арапског пролећа”, побуна у више држава на Блиском истоку и сјеверу Африке, али да су услови да се са уговором сада крене „обећавајући”, преноси је АФП.

Генерал Хенди је навео да ирачке власти настоје да купе већи број авиона Ф-16, него што им је првобитно била намјера – до 36, и да САД сматрају да су веома близу договора.

Ова вијест долази пошто је амерички секретар за ваздухопловне снаге Мајк Донли посјетио Ирак почетком мјесеца како би разговарао о продаји авиона Ф-16, пошто је ирачки премијер Нури ел Малики 30. јула саопштио да је Ирак намјерава да купи 36 авиона.

„Нови уговор ће бити већи него што смо се раније договорили, како би се обезбједила сигурност Ираку”, казао је ирачки премијер.

Било какав споразум да је у питању биће вредан милијарде долара и биће потребне године да се примјени, пошто ће подразумјевати производњу авиона и обуку ирачких пилота, навела је француска агенција.Оставите одговор